– Vi står foran en aktiv sommer for Norsk Industriarbeidermuseum, sier Anne Aaby – nyansatt leder for formidling og verdensarvsenter i NIA.
Hun jobber på tvers av alle NIAs sju besøkssteder med ulike aktiviteter i sommer, og hun gleder seg til sin første sommer i NIA.
– Vi har jobbet kjempehardt med et sommerprogram som skal være noe for enhver, og det skal være spennende aktiviteter. NIA er et museum som har besøksarenaer på Vemork som er kjent, og også på Telemark kunstmuseum på Notodden, Rjukanbanen med fergene, Krokan og Tinn museum, Tuddal bygdetun og Heddal bygdetun. Det er jo veldig forskjellige besøkssteder, der noen er hyppigere besøkt enn andre, og har et større tilbud enn andre, sier hun.
– Vi gleder oss så mye til sommersesongen. Den startet 15. juni og siden da øker aktiviteten ganske mye, når skoleåret går mot slutten. Lørdag 22. juni starter vi med å sette opp skyttelbusser fra Rjukan stasjon opp til Vemork, som vi gjorde i fjor, og de går hver halve time. Da forventer vi at høysesongen er i gang, og at billettene kjøpes på Rjukan stasjon eller på nett, der busstur og besøk i Tungtvannskjelleren og Vemork er inkludert i billetten, forteller Aaby, som understreker at man selv velger å gå på miniskyttelbuss på Vemork på veien opp, eller om man ønsker å ta spaserturen opp til muséet.
Men som i fjor vil alle måtte ta bussen. det er ikke mulig for tinndøler å ta bilen opp, slik de gjør utenom sesong.
– Nei, det vil ikke være mulig. Alle må ta bussen som går hver halve time fra Rjukan stasjon. Det er jo en litt uvant situasjon for lokalbefolkningen, men samtidig så opplever vi en mye bedre flyt på museet, for det kommer jo turister fra hele verden for å se Vemork og dette gjør at vi har bedre kontroll og gir en bedre publikumopplevelse. Man kan gå rundt og oppleve alle lokalene og alle utstillingene uten at man føler for mye press og jag, og uten at det blir for trangt.
– Så er det altså klart at Rjukanbanen er et viktig besøksområde. Som ifjor vil det bli kjøring to turer lørdag og søndag. Det er litt sånn i 12. time at vi var så heldige å få mulighet til å reparere og fikse og sette i stand alt på banen etter at avløpsrøret Svadde – Mæl ble gravd ned parallelt med banen. Derfor blir det tog på banen i sommer hver helg, og i år skal vi også ha servering på toget, og ikke på Mæl stasjon, så da går det an å kjøpe seg en is eller litt kjeks mens man sitter på toget og og koser seg med den opplevelsen som Rjukanbanen er, sier Aaby som forteller at M/F Storegut vil bare kjøre charterturer i år.
– Så vi håper jo at det blir en del turer, men vi avhengig av at det bookes på forhånd. Det krever jo mye for å sveive i gang disse store båtene, og det kreves en annen håndtering, og det er jo selvfølgelig veldig ønskelig at vi får til mange turer. Turer blir med Storegut, mens det blir omvisninger på Ammonia for de som kommer med toget.
– Det er jo en del som stopper på Mæl fordi de ser at det skjer noe og sånne ting. Har dere lagd noe opplegg for dem?
– Vi anbefaler at alle tar turen til Rjukan. Men Mæl er jo et blikkfang når man kommer kjørende, så vi tar jo høyde for at noen stopper, særlig når toget er der og da skal de bli tatt godt imot, og skal også få bli med om bord på D/F Ammonia. Men jeg tror vi har fått til en veldig fin ordning som tar utgangspunkt i gjestene som kommer med Rjukanbanen, der opplevelsen springer ut fra Rjukan stasjon.
De tre bygdemuséene er åpne for besøk i hele sommer, men er ikke betjent utenom når det er arrangementer der.
– Det er åpne for besøk, altså husene er jo ikke åpne, men bygdetunene går an å besøke. Så skal vi ha noen konserter utover sommeren, der vi starter i Heddal med Sigmund Groven på søndag, det vil være Olsok-konsert med Anne Gravir-Klykken og Jon Solberg på Tinn Museet, og så vil det komme noen konserter som blir annonsert utover sommeren, så da gjelder det å følge med på nia.no om hva skjer, for her kommer det mer!
På Notodden er det Telemark Kunstmuseum med Lysbuen som er besøkspunktet, og Notodden er vel blitt en stadig viktigere innfallsport i verdensarven.
– Vi håper å jobbe enda mer fremover med å sy disse stedene og besøksstedene sammen, så de leder til hverandre. Det er nye sommerutstillinger på kunstmuséet og vi håper at mange finner veien til Notodden i løpet av sommeren for å oppleve dette. Her er det også veldig fint å ta med barna, vi har gjort mye for å legge opp for barnefamilier både på Telemark Kunstmuseum og på Vemork og Rjukanbanen.
– På Vemork så har vi jo Industrieventyret med Sam og Sara, det det er en tegnekrok for å sitte og være litt for seg selv når man vil ta litt sånn pauser mellom utstillinger, men Tungtvannskjellen er veldig interaktiv og et godt sted å ta med barna på en dannelsesreise og diskutere og tenke over viktige temaer. Og det samme på Notodden. Her er det jo også barneverksted og mange aktiviteter gjennom sommeren for familier. Og det vil også være selvgående aktiviteter med oppgaver og oppdagelsesjakt. Og man kan gjerne spørre når man kommer til museet, og da vil man få oppgaver og opplegg som gjør at man beveger seg gjennom utstillingene.
– Så når man kommer til museet så er det jo kjempefint at man sier hei og at man er der med barn, og at man gjerne vil vite litt om tilbudet når man kommer der. Og vi ser at Rjukanbanen er vel også populært for barnefamilier, og vi har lagt bedre til rette for det. Det er jo en historisk opplevelse som barna kommer til å huske i lang tid. Jeg kan også nevne at vi jobber også med et samarbeid for å sette opp dresiner fra 1. juli.
– Vi har en region som har utrolig mye spennende å tilby i sommer. Alle er hjertelig velkommen alene, eller med venner, eller familie. Og vi ønsker alle velkommen. Og vi skal ta godt imot dere, avslutter Aaby som selv ikke får særlig ferie i sommer.
– Jeg tror vi har gjort alt vi kan for at det skal bli en spennende sommer, så jeg tror det blir kjempebra. Det blir min første sommer også i NIA, så jeg kommer til å oppleve mye av dette for første gang. Og det blir fantastisk! Og jeg ønsker alle en riktig god sommer!