fbpx

Snuing av brannslukker innendørs kan gi store skader

Radio Rjukan3. april 20177min
brannslukking-1_f92c

""Slukkepulver kan gi store materielle skader, og når det heter seg at du skal snu brannslukkings-apparatet flere ganger i året, er det greit å tenke over at dette ikke bør gjøres inne!

En kilo pulver kan gjøre skade for 15.000-20.000 kroner, melder forsikringsbransjen i en pressemelding.

Alle boliger skal ha minst ett brannslukkings-apparat, og du som bor i huset bør sjekke at det virker. Mange snur pulverapparatet hvert kvartal, noe som er lurt.

– Det bør du gjøre ute, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

– Det hender pulverapparat blir utløst ved uhell, enten ved en slik rutinekontroll, ved barns lek eller hærverk. Det gir omfattende materielle skader, sier hun.
Opprydning etter pulverskade krever spesialutstyr. Ofte rekvireres brannetatens Restverdiredningstjeneste (RVR), som årlig har rundt 100 såkalte pulversuginger.

""– Rengjøringen etter bruk av pulverslukker kan koste mer enn selve brannen, derfor bør du ta det med deg utenfor, når du skal kontrollere det, sier Slettemoen. 
 
– Løser du ut et pulverapparat i en enebolig har du pulver overalt. Pulveret er veldig flyktig og trykket gjør at det trenger inn i alle åpninger. Pulveret slukker ikke bare en eventuell brann, men sprer seg og forårsaker store skader, sier Øystein Mathisen i fagstyret i RVR. Som leder for forebyggende avdeling i Sandefjord brannvesen har han sett enn rekke uhell og små branntilløp slukket med store mengder pulver, altfor store.

– Du må for all del ikke la være å slukke brann av frykt for pulverskader, men jeg vil anbefale å øve på å bruke slukkeapparatet, sier Mathisen.

– I de fleste hjem står pulverapparatet i en blindsone, bortgjemt. De færreste har utløst et pulverapparat og kjenner derfor ikke konsekvensene. Mange har ikke engang lest bruksanvisningen, sier Slettemoen i Frende.
 
Om det skulle oppstå en brann, er det lite sannsynlig at du har tid til å sette deg inn i instruksjonene.

– Er ulykken ute, har du ikke mange sekunder på deg, verken til å finne apparatet eller bruke det. Et seks liters pulverapparat er tømt i løpet av omtrent 17 sekunder, sier hun.

Brannvesenet arrangerer åpen dag en gang i året, hvor hele familien kan får råd om bruk av slukkeutstyr.
– Det er også mange lag og foreninger som spør oss i forebyggende avdeling hvordan de skal bruke slukkeapparater. Trikset er å sende ut støtvise ladninger, ikke alt på en gang, sier Øystein Mathisen.

""– Når det er på tide å skifte ut pulverapparatet anbefaler vi at du bytter til skum, det er godt nok til husbruk. Folk flest skal slukke små branntilløp, ikke storbrann, sier Mathisen.
 
Han anbefaler en lett tilgjengelig håndslukker, en sprayboks, som et supplement til større apparater eller husbrannslange.

– Til små branntilløp er en sprayboks effektiv. Dessuten er den håndterbar både for de minste og de eldste, sier brannmannen.

Hvert år har RVR-tjenesten rundt 1800 oppdrag, fordelt på 19 yrkesbrannkorps. Nær 700 av disse er til redning etter brann-, røyk- og pulverskader. RVR redder verdier for rundt 60 millioner kroner årlig.

Slik sjekker du pulverapparatet:
– Ta med pulverapparatet utenfor, og snu det opp ned mens du holder det inntil øret. Står manometernålen på grønt, og pulveret renner som fin sand, er som oftest alt i orden. Merker du et dunk, er det pulveret som har klumpet seg, forteller Heidi Tofterå Slettemoen som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring. For å løse opp klumpen kan du snu og vende apparatet til det risler fint igjen.
– Hjelper ikke det, må du ha service på apparatet eller kjøpe nytt, sier Slettemoen. Hun anbefaler også at du sjekker at ikke slangen har morknet.

Pulverapparater skal kontrolleres av sertifiserte fagpersoner hvert femte år. Hvert tiende år skal de leveres inn til service. For skumapparater gjelder kontroll hvert andre år og service hvert femte.

Sjekkliste
• Ta pulverapparatet med ut, og snu det opp ned
• Sjekk at pulveret risler fint, og ikke har klumpet seg
• Sjekk om manometernålen står på grønt
• Sjekk at plomberingen er hel og ikke borte
• Sjekk at pulverapparatet er uten rust eller skader
• Sørg for at apparatet er lett tilgjengelig og synlig
• Sjekk at det ikke har fremmedlegemer i slangen og ved å bøye på slangen
• Sjekk at slangen ikke er morken

Fotos: Brannvesenet

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia