fbpx

Slik kommer milliardanlegget til å se ut

Radio Rjukan8. oktober 20225min
hima-seafood

– Vi har detaljplanlagt sammen med alle underleverandørene og Total Betong hvordan byggeprosessen skal gjøres, og alle og alt er nå på plass, og vi setter i gang. Vi gleder oss veldig over det, sier Heidi Kyvik, som er daglig leder i Eyvi som er teknologiselskapet som skal stå for byggingen av det 27.000 kvadratmeter store oppdrettsanlegget.

Eyvi er altså teknologiselskapet som skal stå for byggingen av det anlegget som nå skal bygges på Svadde industriområde. Det er snakk om verdens største oppdrettsanlegg på land med fiskeproduksjonsanlegg, renseanlegg, gjødselgjenvinningsanlegg og mer til – til den «nette» investering på like under 2,5 milliarder kroner.

Og byggingen som følger etter gravingen som begynte på Svadde mandag, vil raskt bli fulgt opp. Her skal anlegget bygges fra bunn til topp underveis, mens produksjonen skal begynne i den første delen av anlegget allerede i 2023, selv om anlegget ikke er ferdig bygget før i 2026.

– Det som skal skje nå er at vi de neste fjorten dagen graver klart, ned til opptil tre meter. Det skal legges til rette for rør under byggingen, og det er Stadpipe fra Stadlandet som er engasjert til å legge rørene. De kommer her om kort tid, og begynner å legge rørene. Vi graver jo fortløpende mens det legges rør. Det vi begynner med er å støpe fundamentet til at det som skal under bakken, groper og kummer og alt sammen med fundamentet, og så legges da rør etter det, og så bygger vi anlegget opp med bygninger og det hele.

Det spesielle med dette bygget er at et smoltanlegg – altså en egen avdeling med ungfisk – bygges under samme tak.

– Vi begynner med smoltanlegget som skal først i drift. Det er der vi produserer den lille, den minste fisken som skal vokse seg stor i anlegget, og det skal være ferdig i løpet av halvannet år, og så fortsetter vi videre på resten, som vi kaller «grow-up», så parallelt vi vi bygge anlegget slik at det står helt ferdig neste sommer.

– Og så begynner vi å produsere fisk her i november 2023 og setter første rogn i anlegget. Det er ikke så lenge til, så vi har en stram men absolutt overkommelig tidsplan, og i mellomtida blir det mye anleggsarbeid og graving her. Vi skal ned på inntil tre meter på det dypest i bakken, og så legges rørelementene i lag over hverandre så dette blir milevis med rør under bakken, sier Kyvig.

Deretter støpes bånnplata etter at rørene er lagt. Men alt går etappevis, så alt skjer når rørene er lagt, så kommer altså bånnplate før vi så bygger bygningskonstruksjonen over. Total Betong er de som setter opp alt av konstruksjon og bygg, og så kommer vi i Eyvi etterpå og monterer alt som skal inn av utstyr, oksygenanlegg og filtre og alt som trengs for å faktisk gjennomføre oppdretten, sier Kyvig.

– Og planleggingsjobben har vi gjort sammen, og vi i Eyvi har nå bygget syv bygningsanlegg sammen med Total Betong tidligere, med det største på 18.000 kvadrat, så vi er vant til å samarbeide på store bygg, med store forhold og store prosjekter, sier Kyvik.

– Men dette blir det største vi har bygget hittil har bygget. Men vi har hatt lengre tid her, og har lengre tid på byggingen, så vi ser det som en prosess det vi absolutt har en overkommelig oppgave.

RA har tidligere brukte målestokken «tilsvarende 3 fotballbaner» men det er faktisk for beskjedent!

– Vi skal virkelig satse sammen her å få det godt til, sier Kyvik, som altså ble veldig lettet av at fullfinansieringen av bygget som er like stort som fire og en halv fotballbane kom endelig på plass sist fredag.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia