fbpx

Slår alarm om flått – sprer nå også det dødelige TBE-viruset

Radio Rjukan10. mai 20175min
flatt_f85f

TBE-viruset er nå oppdaget i nye områder langs norskekysten. Viruset kan gi alvorlige sykdommer som hjernebetennelse og lammelser, og i verste fall være dødelig.

I motsetning til Borreliose kan du bli smittet av TBE med en gang, det vil si at det ikke hjelper å fjerne flåtten på kvelden. TBE kan heller ikke behandles med antibiotika. Imidlertid er det mulig å beskytte seg mot sykdommen med vaksine.

Folkehelseinstituttet anbefaler alle som ferdes mye ute og som bor i kystnære strøk å vurdere å vaksinere seg.
Vi har alltid hatt respekt for flått, men å bli bitt av flått blir stadig mer alvorlig.  

Tidligere har viruset primært vært å finne sør i landet. Agder-fylkene, Telemark og Vestfold. Nå er viruset registrert i de fleste fylker langs kysten, nordover til Bodø i Nordland. I tillegg er det også påvist TBE-virus i Østfold, Buskerud og Akershus.

Mange tror at flåtten er lett å oppdage, men den kommer i mange størrelser, også før den har sugd blod. De minste er vanskelige å se. I spyttet til skogflåtten finnes et bedøvelsesmiddel, som gjør at flåtten kan suge blod i opptil flere dager uten å bli oppdaget.

""

Dette skriver Folkehelseinstituttet på sin hjemmeside:

"Barn og voksne som ofte blir bitt av flått i områder med kjent TBE-smitterisiko, bør vurdere vaksinasjon. Vaksinen er aktuell for skogsarbeidere, orienteringsløpere og andre som oppholder seg mye i naturen i områder med kjent risiko for TBE-smitte. Vaksinen er også aktuell som reisevaksine, bl.a. for sørlige deler av Sverige.

Det anbefales å begynne vaksinasjon om våren, i god tid før flåttsesongen. Vaksinasjonen består av to doser med intervall på 1-3 md første året, og en tredje dose før flåttsesongen året etter."

Flåtten trives best i skog og i fuktige omgivelser, og er utbredt i Norge langs hele kysten i sør og opp til Helgeland. Skogflått lever av å suge blod, og typiske vertsdyr er smågnagere og større pattedyr. Mennesker er også utsatt for flåttbitt. I spyttet til skogflåtten finnes et bedøvelsesmiddel, som gjør at flåtten kan suge blod i opptil flere dager uten å bli oppdaget.

I Sverige og Norge kan skogflåtten mest sannsynlig være bærer av over 20 arter virus, bakterier og encellede organismer som utgjør en fare for mennesker. Spesielt for personer med nedsatt immunforsvar.

 

Skogflått

* Ixodes ricinus er kjent som skogflått, skaubjønn, skaumann, tege og under flere andre navn.

* Mest vanlig på Sørlandet, men fins i kystområdene opp til Helgeland. Kan også finnes lenger nordover og i indre deler av Østlandet.

* Finnes ofte i høyt gress i områder med blandingsskog og krattskog.

* Suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker.

* Regnet som den verste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa.

* Den vanligste sykdommen som overføres med skogflått i Norge er Lyme borreliose. 

Kilde: Forskning.no

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia