fbpx

Så mye snø tåler taket ditt

Radio Rjukan28. januar 20185min
hytte-nedsnadd-kred-tryg-forsikring_302b

Hver vinter kollapser flere bygninger i Norge på grunn av store snømengder som har lagt seg på taket. Etter mye snøfall de siste ukene opplever deler av landet nå mildvær og nedbør som regn. Det kan bli dyrt å ignorere tung og våt snø på taket.

– Det er huseiers ansvar å sikre bygningen og man er pålagt å jevnlig fjerne snø fra tak, vegger og terrasser. Skulle bygningen bli skadet på grunn av snø kan det indikere uaktsomhet, noe som igjen kan bety avkortning ved en eventuell forsikringserstatning, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

Med mye snø på taket er det ikke uvanlig å høre knirk og smell i konstruksjonen. I tillegg kan du oppleve at dører og vinduer går tregt. Dette er tydelige tegn på stor belastning på taket.
""– Når du måker taket bør det gjøres slik at takflatene hele tiden har mest mulig jevn belastning. Ikke måk kun én side av huset først. Dette gir skjev belastning og er mer kritisk enn en jevnere fordelt belastning. La det i tillegg gjerne
være igjen et tynt lag med snø på taket så skader du ikke taktekningen, sier Opedal.

Et klima i endring kan gi mer våt vinternedbør og store, plutselige snømengder som mange bygninger ikke er dimensjonert for. Mange er ikke klar over hvor mye eller lite snø taket deres egentlig tåler. SINTEF Byggforsk har sammen med Direktoratet for byggkvalitet laget noen regler.

For hus bygget mellom 1950 og 1979 tåler konstruksjonen vanligvis inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket. En kritisk snømengde for lette takkonstruksjoner er rundt 150 kilo per kvadratmeter. Tunge tak tåler ""gjerne noe mer.

For hus bygget etter 1980 er forholdet vesentlig endret da disse normalt sett tåler mer. En kritisk snømengde varierer her mellom 150 til 350 kilo per kvadratmeter. Tåler taket ditt f.eks. 250 kilo per kvadratmeter betyr det 80 cm
tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø.
For nyere hus med tak som kan tåle 350 kilo per kvadratmeter øker den kritiske mengden til 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

– Heldigvis ser vi at de aller fleste vet når det er i ferd med å bli altfor mye snø på taket, og griper inn før det blir kritisk. Det er verdt å minne om at skulle situasjonen være slik at du ikke kan måke selv, er du likevel pålagt å
finne andre som kan gjøre det for deg, sier Opedal.

Fotos: Tryg Forsikring

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia