fbpx

RA legger om driften og satser tungt på nettavis

Radio Rjukan14. mai 20179min
ra-redaktoer-3_6408

""– Endelig slutt på å selge nyheter som er opptil tre dager gamle, sier RA-redaktør Skåttet.

På bildet har han en media-klasse fra Rjukan videregående på besøk ifjor. Da fortalte han at RA var Norges minste dagsavis, og satset mer på papir enn på nett.
Nå har pipa fått en annen lyd, for tida endrer seg.

– Vi gjør det fordi færre kjøper abonnement på papir, mens flere og leser RA på nettet. Det er et kostnadsbilde som har forandra seg de seks siste åra, så det tvinger seg fram sier redaktør Torfinn Skåttet til Radio Rjukan.

Og nyheten har blitt tatt greit imot der ute blant folk.
Noen er litt skuffa, og vil savne den daglige papir-blekka, men de store reaksjonene har uteblitt, også i sosiale medier.

Som RA-abonnent har du idag hatt papiravis fem dager i uka, og fri tilgang til avisa på nettet som PDF-avis. Nå vil avisa redusere papirutgivelsene til tre ukentlige utgivelser med tre tjukkere aviser, og satse på å få nyheter rett på nett etterhvert som de er produsert.
""– Vi må bli ferskere. Det nye er at sakene går rett på nett, for de som har abonnement, og at endel av sakene kommer i mer utarbeidet form i papiravisa tirsdag, torsdag og lørdag, sier Skåttet.

Det blir viktig for å få nyhetene på lufta, vi kunne ikke vente med å gi ut gårsdagens nyheter i avisform. Vi ble helt uaktuelle, sier Skåttet.
– Vi måtta ta et valg med på få nyheter ut så fort som mulig, og det gir ny gnist til journalistene også, mener Skåttet. som sammen med styret har gjort valget som skal sikre avisa i mange år framover.

Samtidig blir det slutt på å drive lokalt trykkeri, og egen avisdistribusjon. Her sparer RA inn penger. Trykkeriet er iferd med å bli en stadig større usikkerhet, og de sliter ofte med å få tak i deler til den gamle pressa.
Fra juni vil avisa trykkes utenbys, og vil komme sammen med de andre avisene på morgenen. 
Deltidsstillinger i trykkeriet forsvinner, og Ras egne bud har fått tilbud om å fortette i Telemark Distribusjon, noe riktignok ikke alle synes så interessert i.
RA var også eneste avis med eget trykkeri, noe som begynte å bli avgjørende for økonomien.

Internett har endret måten vi leser avis på. Det samme skjer mange steder i landet, og det måtte også ramme Norges minste dagsavis.
– Vi ble altfor seine på hendelsesnyheter, som brann og ulykker og også det å være seint ute med gode nyheter. Nyheter har holdbarhetsdato, påpeker Skåttet, som bekrefter at de er i dialog om et tettere samarbeid med Radio Rjukan som har hatt ferske nyheter på nett i mange år.

– Vi er i samtaler med Radio Rjukan om det generelle mediebildet i Tinn, og ser sammen på hvordan vi kan sikre gode lokale nyheter og sikre mediebedriftene, sier Skåttet.
""– Akkurat nå tester vi en nyhetsfeed fra RA på Radio Rjukans nettside (Red. anm.: Øverst til høyre – se bildet til høyre.), og RA skal kanskje gjøre noe tilsvarende

– Så skal vi se om vi får større oppmerksomhet, og hvilke saker som vi publiserer som vi får god respons på.
Så får vi se hva det blir til, sier Skåttet.

– Hva med abonnementet nå? Blir det endringer?

– Det blir samme ordning som nå, men altså flere og ferskere nyheter på nett, men samme abonnementet og pris.
det koster like mye å lage nyhetene. Arbeidsmengden går ikke ned, men gjennom abonnementet får du stoffet på internett som hvilken som helst annen settside, ved innlogging, og samtidig papiravisa tre dager i uka, i tillegg at du får den som PDF-avis på nett, sier Skåttet.
– Prisen blir den samme, men du får mer og ferskere nyheter for penga.

– Vi har tall på hvordan folk leser PDF-avisa, og den blir stadig mer populær. Papiravisa på nett har vi kommet langt med, og mange andre er imponert over det, ikke minst at det er veldig mange eldre som leser den slik.
– Det er lang tover 90% som gjør det. Andre medier, som f.eks. Telen har stussa over det at de er veldig oppdaterte pensjonister her i Tinn, bare sammenligna med Notodden.

Men alle bruker ikke PDF-avisa ennå?

– Alle som har papiravisa kan bare logge seg inn på nett fra klokka 21, eller kom innom oss på RA, så viser vi.
Det tar ett minutt, og så er du inne på nett, avslutter Skåttet, som er letta over at RA nå tar steget over i en mer digital tilværelse.
RA blir mye bedre og ferskere, og RA blir totalt et bedre produkt med fargetrykk på alle sidene. i tillegg synes journalistene det er mye mer moro når saken er ute og genererer klikk fra den er fersk, sier Skåttet.
Inne på veggen i redaksjonen er det store skjermer som nå forteller hva folk leser, når og hvilke saker som er mest lest.

– Nå er det endelig slutt på å selge nyheter som er opptil tre dager gamle, ler RA-redaktør Skåttet.
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia