fbpx

Politiet unndrar saker for offentligheten

Radio Rjukan1. juli 20157min
politi_12c8

I et oppslag i Telemarksavisa torsdag vises det til at flere alvorlige hendelser ikke er lagt ut i sin logg, som nå skal foregå på twitter. Omleggingen fant sted for ett år siden. Da lager ikke politiet lenger en hendelseslogg som distribueres til media. Nå skal politiet bruke twitter som offentliggjøringsmedium. Dette medfører at antall saker som rapporteres i Tinn er en brøkdel av det som var tidligere.
– Dette er kanskje nede i 1/10 eller 1/8 av hva det var, sier redaktør Ole Jon Tveito i Radio Rjukan, som sammen med RAs redaktør Torfinn Skåttet har gjort vurdert felles fremstøt mot politiets rapportering i Tinn.

Nå viser altså TA til at aktiviteten i Telemark den siste uka har vært betydelig større enn det politiet har rapportert på twitter, og tilogmed viktige hendelser som natteskyting i boligstrøk, tilløp til lynsjing, omfattende tyverier og mistenkelige dødsfall ikke blir loggført via politiets twitter-kanal.
I Tinn har vi sett at de fleste trafikkulykker ikke rapporteres, og selv ulykker der det er alvorlig personskade.
– I tillegg kommer det vi liker som gode lokale saker, enten det er katter som reddes ned av trær, dyrepåkjørsler eller innbrudd i boliger, sier Tveito, som er mektig lei at politiet underslår opplysninger.
– Det skjer bnok ikke bevisst, men det er fullstendig tilfeldig, og kan sikkert begrunnes i at de har nok å gjøre, men nå sitter altså politifolk og vurderer til enhver tid hva som skal "lekke ut" av opplysninger i enhver sak, og hva som er viktig for offentligheten eller ikke, sier Tveito.

Han velger å tro at dette ikke er et bevisst forsøk på å få ned saksmengden og dermed at politiet kan vise til generell kriminalitetsnedgang.
– Nei, jeg tror vel ikke det, men har tross alt tenkt tanken flere ganger. det skal innrømmes, sier Tveito, som registrerer at politiet over hele landet registrerer en saksnedgang i takt med økt sentraliseringsiver i politiet.
– Men det alvorlige er at politiet bestemmer alt hva som skal komme ut offentlig, og har bare 140 tegn å si det på. Dert betyr at stedsnavn og annen viktig info ofte uteblir. Politiet er mer opptatt av hvor lite de skal skrive, enn hva som faktisk kommer ut, sier Tveito.

– Politiet har havnet i en rolle de ikke skal ha, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund til TA.
– det e rhelt uholdbart at de mest alvorlige, som da ofte er de mest viktige hendelsene, ikke blir behandlet journalistisk så raskt som mulig. Vi har erfaring med at det er viktig at også journalister er på åstedet, sier Stavrum til avisa.
Hun mener det er et kjerneproblem at politiet nå bruker twitter, og må vurdere hva som skal komme ut. Før var det journalistenes oppgave å vurdere dette.
– Poltiet skal selvflølgelig ikke buse ut med informasjon, fordi det ikke er politiets oppgave. Polirtiets oppgave er å gjøre politiarbeid. Og så skal pressen holde seg orientert, og gjøre journalistiske vurderinger utifra etablerte etiske kriterier, sier Stavrum.
Sammen med Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening og ina Lindahl Nyrud, advokat i Norsk Journalistlag, har hun skrevet en kronikk i mandagens VG om saken.

Politiet innrømmer problemet, men understreker at det ikke dreier seg om vond vilje fra politiets side.
– Dette handler om bruk av tid, og tidvis stor arbeidsbelastning, sier visepolitimester i Telemark Politidistrikt Kjetil Woldstad til TA.
– Ved slike tilfeller kan det nok hende at gjøremål av den publikumsrettede delen ikke godt nok formidles i media, sier Woldstad.
Men jeg tror ikke det er riktig å bruke begrep som at politiet unnlater å informere og at vi skal ha redaktørrolle, sier han, og viser til at han ikke kan se noen grunn til at TAs eksempler skal holdes skjult.
Han sier at han tidvis ser svakheter ved å benytte twitter som kommunikasjonsform mellom politi og media.

Ifølge Løken Stavrum er det nå dialog om hvordan situasjonen kan håndteres bedre.
– Jeg tror at vi må finne ut hvordan vi får mest mulig tilbake den ufiltrerte informasjonstilgangen, sier hun til TA.

Linker:
Saken i Telemarksavisa 30. juni-15
Politiets twitterkanal
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia