fbpx

Ny verdebnssarv

Radio Rjukan31. januar 20176min

Vicky skal styre verdensarven
Artikkeltags
NOTODDEN NYHET UNESCO VERDENSARV KULTURVERN
 Av KAI ANDERSEN
Publisert:14. desember 2016, kl. 13:14
Hun skal passe på Notoddens del av verdenshistorien. Vicky Katarina Mikalsen (43) er ansatt som verdensarvkoordinator i Notodden.

I april: Vicky Katarina Mikalsen tar fatt på jobben som verdensarvkoordinator i Notodden 1. april neste år. Og gleder seg.
I april: Vicky Katarina Mikalsen tar fatt på jobben som verdensarvkoordinator i Notodden 1. april neste år. Og gleder seg.
DEL
 
– Jeg kunne ikke la være å søke på denne stillingen. Historie er jo bare så gøy! Det er det faget jeg setter aller mest pris på å undervise i. Og historien om Sam Eyde og Hydro og Notodden er jo bare så fascinerende! Det toppa seg i fjor da vi hadde juleavslutning på skolen – og vi fikk komme inn på Adminiet. Jeg gleda meg som en unge! Alle forventningene ble oppfylt – og vel så det, forteller den nye verdensarvkoordinatoren i Notodden – som starter i jobben 1. april neste år.

Men stillingen er altså todelt. Den andre delen er å være rådgiver på rådmannens kontor.

Vikinger

Til daglig er Vicky lærer ved Notodden videregående skole, der hun har vært de siste 6 årene etter å ha flyttet til Notodden for 8 år siden. Vicky er historiker av fag – med vikingtid og mellomalder som spesialområde.

Og nå bli det altså nyere tids historie. Den andre industrielle revolusjon i verdenshistorien – som altså startet på Notodden og Rjukan med den elektrokjemiske produksjonen av kunstgjødsel.

Importert av heddøl

Verdensarvkoordinatoren vokste opp i Kirkenes i Finmark og Balsfjord i Troms, tok deler av historikerutdanningen i Oslo, Island og i Cambridge – og i tillegg til å undervise har Vicky også jobba to år som museumspedagog på Vest Telemark Museum.

– Og til Notodden ble jeg altså importert av en heddøl, erklærer hun entusiastisk.

Og denne heddølen er altså ektemannen Anund Grini som jobber som rådgiver innenfor nyere tids kulturminner hos kulturminneforvaltningen i Telemark fylkeskommune.

– Så det blir nok noe verdensarvprat ved kjøkkenbordet, ja, medgir Vicky.

Imponert over elevene

På Notodden videregående skole har hun allerede jobba en tid med verdensarven – i forbindelse med Anne Haugen Wagn og Verdensarvrådets prosjekt om å utarbeide undervisningsmateriell og pedagogiske opplegg.

På skolen har læreren også vært involvert i lokalhistorie, prosjektet der elevene har skrevet «Min familie i historisk lys». Og Vicky er imponert over det elevene har prestert her. Noe av det har også fått nasjonale priser – og mye er publisert av Notodden historielag.

– I verdensarvsammenheng forplikter Notodden seg til å ta vare på denne delen av verdenshistorien. Men hva kan verdensarven tilføre Notodden?

– En bevissthet og stolthet over det som har foregått her. Vi er en del av verdenshistorien. Vi har vært med på å gi verden mat. Det handlet om entreprenørskap og nytenking. Mye skjer jo i Notodden i dag også – og historien kan være en inspirasjon i det videre arbeidet. Men alle i Notodden er jo vant til disse bygga. Vi går og vasser i disse historiske bygga. En stolt historie. Og det er jo så vakkert her. Verdensarven må også være med på å skaffe Notodden muligheter. Få folk til å tenke at det kan være flott å reise hit.

Blir spennende

Vicky ser fram til å starte opp i den nye jobben sin i april. Siden verdensarvkoordinator Bjørn Frode Moen gikk av med pensjon har kultursjef Terje Malm fungert i funksjonen.

– Jeg gleder meg veldig. Også til å snakke med alle de som har jobba med dette fram til nå. Jeg ser fram til å møte de – og er spent på hva vi kan få til sammen, sier Vicky.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia