fbpx

NRK inviterer til krigsheltdebatt

Radio Rjukan27. januar 20154min
kot-sabotoererute_a7d7

De siste søndagene har nordmenn i alle aldre benket seg foran tv-apparatene for å se den norske tv-serien «Kampen om tungtvannet», og interessen blant ungdom har vært spesielt stor.
I kveld fra klokken 19 er folk invitert til Vemork på Rjukan, stedet der tungtvannet ble produsert. NRK.no sender direkte fra tungtvannsdebatt på kraftstasjonen på Rjukan.

Det er to temaer som skal diskuteres;
Hadde ungdom i dag vært fysisk og psykisk i stand til å utføre en aksjon lik den på Vemork, eller ville de i stedet stilt seg opp foran en tysk soldat og tatt en selfie?
Er det greit at tv-serien fester seg hos ungdom som en historisk sannhet?

I serien har hovedrolleinnehaver Leif Tronstad, som spilles av Espen Klouman Høiner, blant annet en kvinnelig overordnet, Julie Smith. Det mener en av debattantene, tidligere avdelingssjef ved Forsvarsmuseet, Thor Brynhildsen er et problem.

– Verken i England, USA eller Tyskland var det kvinner i de væpnede styrkene. Det er problematisk at folk går rundt og tror at det er slik det faktisk var. Dette er ren, skjær dikting.

Han synes også henrettelsen av britiske soldater i full uniform, som man kunne se i den første episoden av serien, er den groveste oppdiktiktningen.

– Jeg har jobbet med dette stoffet i over 30 år, og jeg har aldri hørt om dette. At det skulle komme en SS-offiser og beordrer en fenrik i Wehrmacht til å skyte briter i uniform, er fullstendig tatt ut av historien, sier han.

Disse deltar i debatten: Kontreadmiral Louise K. Dedichen. Hun er sjef for Forsvarets høyskole. Dessuten deltar Arnfinn Moland, som er direktør ved Hjemmefrontmuseet og Torstein Bjørklund, en av de unge sabotørene i tv-serien. Ungdommen er representert ved en elev fra Rjukan videregående skole. Tungtvannssabotørene var unge, mellom 20 og 26 år, men viste altså et mot som vi i dag knapt kan forestille oss.

I tillegg deltar en av produsentene for serien, Tone Rønning i NRK, samt Tone Haugland Sørensen, som er medieforsker.
 

~~Debatten sendes over nettet på NRK.no/Telemark.

Blant deltakerne i debatten er:
Tone Rønning, produsent, NRK
Arnfinn Moland, sjef, Norges Hjemmefrontmuseum
Louise K. Dedichen, kontreadmiral, Forsvarets høgskole
Torstein Bjørklund, skuespiller
Olav Njølstad, historiker og direktør for Nobelinstituttet
Tonje Haugland Sørensen, medieforsker
Thor Brynhildsen, tidl. avd.sjef ved Forsvarsmuseet

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia