fbpx

Norges Bank får kjeft for å bytte ut Birkeland med en torsk

Radio Rjukan30. april 20177min
birkeland-teater-4_b063

Nå forsvinner Norges største oppfinnder noensinne, Kristian Birkeland fra 200-kronerseddelen og erstattes av en… torsk!

Norges Bank kommer med en helt ny seddelserie i år, og på den nåvæende finner du professor Kristian Birkeland, verdensberømt for sitt samarbeid med industrigründer Sam Eyde for gnisten som ga verden kunstgjødsel og for sin nordlysforskning.
200-kronerseddelen av i dag prydes av Birkelands portrett og forteller i miniatyr  historien om hans forskning.

Nå blir Birkeland erstattet av et torskemotiv. Den nye seddelen kommer etter planen i mai i år.

– Tenk for en sykt dårlig timing av Norges Bank å bytte ut den verdensberømte 200-kronerseddelen med vår kjære Kristian Birkeland. Nå i år da vi feirer 150 og 100-års-jubileum for hans fødsel og tragiske død. Kanskje vi må marsjere i protest?, skriver Brekke på Facebook, noe tidlgere RA-journalist Trond Leeperød har snappet opp og laget sak om for Nettavisen.

""Det var i 1994 at Kristian Birkeland ble hedret på 200-kronerseddelen, og i juni i år hedres med en rekke arrangementer.
Den 15. juni er det nemlig 100 år siden Birkeland døde, og i desember er det150 år siden han ble født.
Birkeland var født den 13. desember 1867, og døde 15. juni 1917 på et hotellrom i Tokyo etter å ha begått selvmord. 

Birkeland regnes i dag som romforskningens far, og han satte norsk nordlysforskning på det internasjonale kartet en gang for alle, ifølge Brekke.
– Man kan si at Birkelands oppdagelse av sola som nordlysets kilde førte til økt interesse også for sola. Og her har Norge vokst frem til å bli en ener innen internasjonal solforskning, og vi er sentrale på alle solsatellitter som er oppe i rommet i dag, sier Brekke til Nettavisen.

For folk flest er Birkeland likevel mest kjent for patenten for å trekke nitrogen ut av lufta for framstilling av kunstgjødsel. Her var han med å legge det teknologiske grunnlaget for det som ble industrieventyret Norsk Hydro, mens Sam Eyde var mannen som så mulighetene og fikk finansene på plass. I dag er det Yara som fører arven etter Norsk Hydro videre.

– Han var datidas svar på Elon Musk (Mannen bak det elektriske bileventyret Tesla), sier Brekke.
– Birkeland var en av våre mest fremsynte forskere gjennom tidene og en genial oppfinner og innovatør som fikk stor betydning både innen internasjonal forskning og industri. Med sin allsidighet og innovative ideer vil jeg si at Birkeland var datidas svar på Elon Musk, sier Brekke til Nettavisen.

 

FAKTA Kristian Birkeland
Kristian Olaf Bernhard Birkeland (født 13. desember 1867 i Oslo, død 15. juni 1917 i Tokyo i Japan) var professor i fysikk ved Universitetet i Oslo. Birkeland var en aktiv og allsidig forsker med ca. 70 vitenskapelige avhandlinger (de fleste på fransk), tre monografier, og 59 patenter.
Birkeland studerte elektrisitet og magnetisme. Han gjorde banebrytende arbeid i forståelsen av nordlys, aurora borealis, og klarte å simulerere nordlysdannelse i en terrella i laboratoriet sitt. I årene 1902-1903 ledet han en ekspedisjon, den såkalte Aurora Borealis-ekspedisjonen, til Svalbard for å studere nordlys og værfenomener med base på Akseløya.
Birkeland tegnet og bygde prototypen til en elektrisk kanon som skulle revolusjonere krigsindustrien. Kanonen kortsluttet under den første offentlige demonstrasjonen, men den enorme elektriske utladningen som ble følgen, var en inspirasjon for Birkeland da han utviklet Birkeland-Eydes metode for fremstilling av nitrogendioksid sammen med ingeniøren Sam Eyde. Denne industriutviklingen dannet grunnlaget for Norsk Hydro. I 2004 opprettet Universitetet i Oslo, inspirert av Kristian Birkelands arbeid, Birkeland Innovasjon som skal hjelpe forskere å patentere resultater av forskningen.

Birkelands grav på Vestre gravlund i Oslo («Han bandt luftens kvelstoff i den elektromagnetiske lysbue. Han utforsket nordlysets natur, solens elektriske stråling og jordens magnetiske felt.»)
Birkeland bodde de siste årene av sitt liv i Egypt. Hans fetter Richard Birkeland var professor ved Norges tekniske høyskole (NTH) og Universitetet i Oslo.
Fra og med 1994 har Kristian Birkeland vært avbildet på den norske 200-kroneseddelen.
Birkeland døde i Tokyo i 1917, trolig etter en overdose med «Veronal», Bayers første syntetiske barbiturat, brukt mot søvnløshet.

Klde: Wikipedia

Les hele saken hos side3  

Fotos: Fra Grenland Friteaters forestilling om Birkeland – Eyde fra Verdensteatret. 
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia