fbpx

Nå kan du søke om det nye ID-kortet

Radio Rjukan2. desember 20208min

Norge har vært et av svært få land i Europa som ikke tilbyr innbyggerne et nasjonalt ID-kort. Det blir det en endring på. Nasjonalt ID-kort er et identitetsbevis som du kan bruke når du har behov for å legitimere deg, og som har vært under arbeid i mange år. Hvis alt går etter planen skal du kunne søke om det fra 30. november, og det er frivillig å ha et nasjonalt ID-kort. Men det er bare norske statsborgere som vil kunne søke om dette foreløpig. Det er mulig å få det nasjonale ID-kortet med reiserett, slik at du også kan bruke det som et reisedokument på samme måte som pass når du skal reise til EØS-landene og Sveits. Du vil kunne bestille time hos politiet på for å søke om nasjonalt ID-kort når dette er klart, på samme måte som pass. Det nye ID-kortet skal forebygge kriminalitet, og kan i tillegg erstatte passet på reiser innenfor Schengen-området.
– Det har vært forsinkelser i arbeidet med pass- og ID prosjektet, men planen er fortsatt å lansere nye pass og ID kort i år. Det er et høyt prioritert tiltak for politiet, sier Håkon Skulstad, assisterende politidirektør på politiets nettsider.

ID-kort med eller uten reiserett
– Det forebygge kriminalitet ved at det blir vanskeligere å forfalske og misbruke identiteter, og for det andre er det et offentlig utstedt identifikasjonsdokument. I dag bruker mange førerkortet som legitimasjon. Det vil fortsatt være gangbart som identifikasjon, men ikke alle har førerkort. Det har heller ikke samme sikkerhetsnivå som pass og nasjonalt ID-kort. På grunn av mangel på alternativer har også bankkort med bilde på baksiden vært brukt som legitimasjon, men idag utsteder de fleste bankene kort uten foto på baksiden og denne mangelen på alternativer er også grunnen til at passet er blitt benyttet som legitimasjon, selv om det først og fremst er et reisedokument, sier programleder i Politiet Kjetil Havn i en pressemelding fra Gjensidige.
– Man hører av og til at Schengen-samarbeidet betyr at man kan reise passfritt i Europa. Men alle land – også Norge – krever at personer som befinner seg i landet skal kunne legitimere seg. Til nå har passet vært det eneste norske legitimasjonsdokumentet som er godkjent utenfor Norden. Dette blir endret nå. Når du skal reise i Schengen-området med det nasjonale ID-kortet, kan passet ligge igjen hjemme. Du vil imidlertid trenge pass på reiser i andre deler av verden. Det nasjonale ID-kortet kommer nemlig i to utgaver: Med eller uten reiserett. Det er kortet med reiserett som altså kan erstatte passet i noen tilfeller, mens det andre er bare gyldig som legitimasjon, forteller Havn.

Også for barn
Du kan selv bestemme om du ønsker ID-kort med eller uten reiserett. Barn mellom 13 og 18 år kan søke om nasjonalt ID-kort uten reiserett på egenhånd, uten samtykke fra foreldre/verge. Hvis foreldre søker på vegne av en mindreårig, kan vedkommende få kort med reiserett. I statsbudsjettet er det lagt opp til en felles pris for både pass og ID-kort: 570 kroner for voksne, 342 kroner for barn.
– Kravet til dokumentasjon er det samme som når du skal skaffe deg nytt pass. Det vil si at du må ha med deg ditt nåværende pass. Hvis det er utløpt, eller du ikke har pass fra før, finner du informasjon om krav til dokumentasjon på politiets nettsider, forklarer Havn. Han legger til at det er frivillig å skaffe seg nasjonalt ID-kort. Hvis du ikke ønsker kortet, vil du fremdeles kunne identifisere deg med førerkort, pass eller annen godkjent legitimasjon i Norge. Når søknaden om ID-kort behandles, sjekkes identiteten din opp mot flere registre. I tillegg opplyser Havn at kortet er laget med teknologi som skal gjøre det vanskelig å forfalske.
Kortet er på størrelse med et førerkort, slik at det passer i lommeboken eller en kortholder. Det blir ikke mulig å laste ned ID-kortet på mobilen, slik du kan gjøre med førerkortet.
– ID-kortet inneholder en elektronisk brikke med foto og fingeravtrykk. Dette er en funksjonalitet som ikke kan tilbys digitalt, blant annet av hensynet til sikkerhet og personvern, sier Havn.

Vanskeligere å forfalske
Leder for innboforsikring i Gjensidige, Linda Engen, hilser det nasjonale ID-kortet velkommen.
– Kortet vil være mye vanskeligere å forfalske enn både pass og bankkort. Det er forholdsvis enkelt å forfalske et bankkort og på den måten misbruke andres personopplysninger til å kjøpe varer og tjenester. Det ser vi i mange av sakene vi får på bordet gjennom vår ID-tyveridekning, sier hun.
En gjenganger er at folk mottar krav om å betale billån de ikke har kjennskap til, opplyser Engen. I slike saker viser det seg ofte at en ID-tyv har benyttet et forfalsket bankkort som legitimasjon hos bilforhandleren.
– Ifølge NorSIS er mer enn 100 000 nordmenn rammet av ID-tyveri de siste to årene. Det nasjonale ID-kortet vil forhåpentlig redusere denne typen kriminalitet, sier Engen.

Fakta om nye pass og ID-kort:

* Passet du har i dag er gyldig til utløpsdato. Du trenger derfor ikke å søke om nytt pass før ditt gamle utløper.
* Det nasjonale ID-kortet er et offentlig utstedt ID-dokument. Det er frivillig å ha et nasjonalt ID-kort.
* Du kan benytte kortet når du ønsker å legitimere deg og når det er krav om legitimasjon, for eksempel på posten og i banken.
* Du kan benytte ID-kortet som reisedokument i EØS-området, slik du i dag benytter passet. Hvis du skal reise utenfor EØS-området, må du ta med deg pass.
* Personer som av ulike årsaker ikke oppfyller vilkårene for et reisedokument, for eksempel folk som har et vedtak om nektelse av pass, kan få et nasjonalt ID-kort uten reiserett til legitimasjonsformål.
* Nasjonalt ID-kort uten reiserett kan også utstedes til mindreårige mellom 13 og 18 år uten samtykke fra foresatt. Likevel vil mange personer i denne kategorien måtte møte hos politiet med en foresatt, for at politiet kan gjøre en fullverdig vurdering av om identiteten er godtgjort.
* ID-kortet er på størrelse med andre plastkort vi har i lommeboken.
* I statsbudsjettet legges det til grunn at det blir samme pris for pass og ID-kort. 570 kr for voksne, 342 kr for barn.
* Publikum vil kunne bestille time på politiet.no for å søke om nasjonalt ID-kort, på samme måte som pass. Man vil kunne søke om nasjonalt ID-kort på alle pass- og ID-kontorer i Norge.

Kilder: Politiet, UDI og Gjensidige

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia