DAB-omleggingen gir doblet oppslutning for FM-stasjoner
STURLE SCHOLZ NÆRØ
OPPDATERT: 19.SEP.2017 19:57
PUBLISERT: 19.SEP.2017 19:57
På onsdag mister hver 3. nordmann FM-signalene fra NRK. Etter at DAB-overgangen startet i januar, melder lokale FM-sendere om sterk fremgang.
FOTO: Roald, Berit / NTB scanpix
Landets tre største radiokanaler taper lyttere: – Motstanden mot DAB er betydelig, fastslår Pål Lomeland i Lokalradioforbundet.
Kultur, debatt og ideer Få nyhetsbrev med debattredaktør Erik Tornes' utvalgte saker fra uken som gikk Logg inn for å melde på
Ifølge de offisielle lyttertallene fra Kantar TNS: Fra januar til september har både P1, P4 og Radio Norge mistet godt over 100.000 lyttere – hver.
I denne perioden er det nasjonale FM-nettet blitt skrudd av, i region etter region. Onsdag kl. 11.11 kommer turen til NRK-senderne rundt Oslofjorden. Dermed mister hver 3. nordmann NRK på FM.
Aftenposten mener: FM-slukkingen bør granskes.
Radio taper andeler
Etter at avviklingen av de nasjonale sendingene startet i januar, har P1s markedsandel alene falt med 3,3 prosent, til 42,1. Endringen er den største for noen enkeltkanal.
Også samlet oppslutning om radio som medium går ned, riktignok mindre enn for enkeltkanalene:
Siden 1962 har Tryvannstårnet, høyt over hovedstaden, vært hovedsenderen for radio her i landet. Onsdag formiddag er det slutt.
Katrine Nordli
Fra januar til september hørte 107.000 færre nordmenn på radio, sammenlignet med samme periode i 2016.
FAKTA: DE STØRSTE TAPER
Samtidig skrur flere av oss på nisjekanalene. Dermed faller NRKs samlede oppslutning, hver dag, med 144.000 lyttere.
Statistikken fra januar til september viser at 1,987 millioner nordmenn nå oppgir å lytte til statskringkasteren daglig. I 2016 var dette tallet 2,131 millioner.
Opptur for FM
Samtidig er en god del lokalradioer mer enn fornøyde. 199 av dem har nemlig tillatelse til fortsatt å sende på FM. Mange steder melder FM-stasjonene om rekordoppslutning.
– I Norsk Lokalradioforbund er vi meget optimistiske. Motstanden mot DAB er betydelig, og bare 38 prosent av alle norske biler har digital radiomottager. Vi tror at riktig mange nordmenn forsetter å høre på FM, sier Pål Lomeland, daglig leder i Lokalradioforbundet.
Økte med 136 prosent
Det riksdekkende FM-nettet forsvant først i Nordland fylke, i januar. Lomeland viser til at Radio 3 i Bodø nå melder om doblet oppslutning. I Hedmark og Oppland, der NRK sluttet med FM-sendinger i april, har Radio Metro registrert en vekst i lyttertallene på 136 prosent.
– Indikasjonene er klare nok, men statistikken er begrenset. Fasiten på hvordan omleggingen slår ut, får vi ikke før om ett års tid, presiserer Lomeland.
I en årrekke var Marius Lillelien radiosjef i NRK. Nå er han fungerende mediedirektør.
Paal Audestad
Bak slukkingen av det nasjonale FM-nettet står NRK, i samarbeid med P4 og Radio Norges internasjonale eiere. Om den nye lytterstatistikken sier Marius Lillelien, NRKs fungerende mediedirektør:
– Ingen grunn til bekymring
– Det store bildet er at de store kanalene avgir lyttere til de små. Dermed er de ikke så små lenger. Endringene gir ingen grunn til bekymring, tvert imot: Lytterne finner andre radiokanaler som de også setter pris på. Samlet sett er nedgangen mindre enn vi hadde trodd.
– Timer før statskringkasteren forlater FM-nettet rundt Oslofjorden: Hva sier NRK-ledelsen til alle kritiske reaksjoner?
– Etter at FM-slukkingen startet i januar, har bildet vært entydig: Det er mye mer støy og uro før endringene enn etter. Mengden av kritikk er omtrent som forventet. Overgangen til digitalradio er et stort skifte som krever mye av lytterne. Radiopublikumet gjør en imponerende innsats.
– Flere steder er lokale FM-sendinger blitt en åpenbar vinner?
– Dette er bra for mediemangfoldet og en positiv nyhet, svarer Marius Lillelien i NRK.