fbpx

Langer ut mot manglende vedlikehold og blomster av verdensarvbyen

Radio Rjukan7. juli 20177min
blomsterbed2017-2_ecb1

""– Det er mange som vært skuffet over vedlikeholdet på Rjukan i år, og jeg er kjent med at både ordfører og rådmannen har blitt kontaktet. Rjukan må ikke bli grå og farveløs, sier Vidar Stang.

Den rutinerte Ap-politikeren som nylig flyttet tilbake til sin fødeby kommer med uttalelser for egen regning, men reagerer sterkt på at byen utseende går på halv tolv, og at tidligere opparbeidede blomsterbed ikke blir fikset i en Verdensarvby.

– Vi burde se på det som ble gjort før, hvordan byen var pyntet.
Vi husker hvordan det tidligere var plantet ved innkjørselen til Rjukan på Bjørkhaug, runding på Tveito, på torget var ""Sam Eyde omkranset med blomster. Ved tidl. Bøen skole var det et langt fint bed, nå er det bare ugress, sier Stang.

Radio Rjukan tok imorges bilder av det sistnevnte bedet utenfor tidligere Bøen skole ved innkjøringen til sentrum, og bildene viser som Stang sier ugress både i bed og på fortau.

– Jeg håper vi får med hele Rjukan på at slik det har sett ut og gjør enda mange plasser vil vi ikke ha det. Her bevilges det millioner av kroner til verdensarv prosjekter i byen vår. Så gir kommunen blaffen, nei det kan vi ikke finne oss i, sier Stang til Radio Rjukan. Han akter selv å følge opp saken, fordi det opptar ham.
(Bildet er et arkivbilde fra en tale.)

Her er leserinnlegget til Vidar Stang i sin helhet:

"Vedlikeholdet er i gang, men hva med framtiden.
Det er mange som vært skuffet over vedlikeholdet på Rjukan i år. Det har vært diskutert i mange sammenhenger. Er kjent med at både ordfører og rådmannen har blitt kontaktet. Ser at dette også ble diskutert i kommunestyret og her ble det etterlyst en vedlikeholdsplan. Det er bra, men nå må vi ikke gå i den fella at nye konsulenter skal leies inn for å lage denne planen.
Jeg vil råde kommunen til å ta kontakt med lokale krefter som har greie på dette med vedlikehold og ikke minst planting. Vi har etter min mening verdens beste konsulent i blomsterhandler gjennom 40 – 50 år og fortsatt aktiv i sitt gartneri på Miland, Gunnar Haugen. Jeg er sikker på at han ville stille opp og gi gode råd for hvordan byen vår burde se ut.
Fordi Rjukan er en industri og verdensarvby med store muligheter.

Den har mye å vise frem: Vemork, Industriarbeidermuseum, taubane, nå Admini Hotell, Gaustabanen/toppen m.m. for å nevne noe. I tillegg er det mange gamle fine bygninger, detaljerik arkitektur, fantastisk historie, kort sagt mye å vise fram. 
Men Rjukan må ikke bli grå og farveløs?
Vi burde se på det som ble gjort før, hvordan byen var pyntet. Vi husker hvordan det tidligere var plantet ved innkjørlsen til Rjukan på Bjørkhaug, ( har kommet opp blomsterkasser nå ), runding på Tveito, på torget var Sam Eyde omkranset med blomster. Ved tidl. Bøen skole var det et langt fint bed. Likedan i Storgt. I Birkelandsgt. og Olaf Bergs plass. Adminiparken var fargerik med blomsterbed og grønne plener.

Det er flott at blomster urner er kommet opp på torvet og at plenene nå blir klippet, men det må satses mer i fremtiden, skal vi leve opp til den verdensarven vi nå har fått. Sentrum i Austbygda synes jeg har blitt meget innbydende og Rjukan må opp på tilsvarende nivå. Men da må kommunen gå foran med et godt eksempel, så må vi som innbyggere og huseiere følge etter og rydde rundt oss som Ordfører har oppfordret til.

Målet vårt burde være å bli den mest innbydende småby i Telemark å komme til. Jeg skriver ikke dette for å kritisere, men er veldig glad i Rjukan og det har vært trist å se stedet så ustelt denne forsommeren. La oss håpe det var siste gang og at kommunen setter vedlikehold av Rjukan høyt på prioriteringa fremover. Det vil trenge en vedlikeholdsplan, men jeg tror også en byplan må utarbeides som tar for seg hvordan vi ønsker at Rjukan skal se ut i fremtiden."

Vidar Stang

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia