fbpx

Krever reell økning i kjøpekraft i 2023

Radio Rjukan9. mars 20232min
Lederne Audun Ingvartsen

– Vi utelukker ikke lønnsvekst langt over konsumprisindeks for enkelte av våre medlemsgrupper. Selv om det er store forskjeller mellom ulike bransjer, så har alle sett sin kjøpekraft bli betydelig redusert det siste året, sier forbundslederen i Lederne Audun Ingvartsen i en pressemelding der man går ut og krever reell lønnsøkning nå.

– En rekke av Ledernes medlemmer er ansatt i bransjer og virksomheter som har rekordhøy inntjening og fulle ordrebøker, og de ansatte må få sin rettmessige del av de verdiene som skapes. Mange arbeidstakere så allerede ved forhandlingstidspunktet i 2022 at TBUs beregnede årslønnsvekst og resultatet etter frontfaget ville gi nedgang i reallønn. Det må kompenseres i 2023 ,mener Ingvartsen.

– Ledernes medlemmer forhandler i all hovedsak lønn lokalt, og ikke gjennom sentrale forhandlinger. Det er store forskjeller blant våre medlemmer, noen jobber i arbeids- og inkluderingsbedrifter med stram og usikker/varierende offentlig finansering, mens andre jobber i store private virksomheter med milliardoverskudd. Følgen av dette er åpenbart store lønnsforskjeller på tvers av virksomheter, bransjer og regioner, men det veldig mange norske arbeidstakere som ikke tåler ytterligere økning i priser på varer og tjenester, samtidig som de taper kjøpekraft gjennom svak lønnsutvikling. Teknisk beregningsutvalg (TBU) anslår en konsumprisvekst på 4,8 prosent fra 2022 til 2023, og Lederne forventer tillegg som kompenserer for dette og for etterslep fra 2022, sier Ingvartsen.

– Det kan diskuteres om frontfagets legitimitet tåler flere oppgjør som i 2022 etterfulgt av tvungen lønnsnemd. Frontfaget kan ikke diktere forhandlinger og utfallet av meklingsinstitusjonen i arbeidslivet. Frontfagets legitimitet hviler på en fremtidig utforming som makter å ivareta større deler av norske arbeidstakere, mener Ingvartsen ifølge pressemelidngen.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia