Sykehuset Telemark bryter derfor loven på flere punkter, konkluderer fylkesmannen i fersk rapport.
– Situasjonen på enkelte sengeposter har vært svært alvorlig, og presset på personalet der har vært svært stort. Og disse periodene med alvorlig overbelegg har falt sammen tidsmessig med perioder der det har vært alvorlige komplikasjoner og dødsfall, sier fylkeslege Steinar Aase, til NRK.
Han ser en klar sammenheng mellom overbelegg, og at pasienter har dødd på Sykehuset Telemark det siste året.
I løpet av 2015 ble det meldt om tre dødsfall ved Sykehuset Telemark i Skien. I tillegg ble det meldt om en alvorlig hendelse, som nesten endte med dødsfall. I alle sakene ble det konstatert det fylkesmannen karkteriserer som uforsvarlig pasientbehandling, og indikasjoner på at alle sakene hadde sammenheng med høyt pasientbelegg og stor arbeidsmengde for personalet som var på vakt.
Og dette er ikke noe nytt. Tilsynsrapporten som nå har kommet baserer seg på tilsyn ført ved Sykehuset Telemark i to og et halvt år. Det har jevnlig vist seg at pasienter blir liggende på korridorer, på undersøkelsesrom, bad og på rom beregnet på færre personer, grunnet for høyt belegg.
– Det skal ikke være rutine at sykehuset drives med så stort overbelegg, sier fylkeslege Aase, til NRK.
Det er også slik at Sykehuset telemark ikke har verktøy for å registrere pasientbelegg, og klarer dermed ikke å gi tilsynsmyndighetene å gi et klart bilde av hvor høyt overbelegget egentlig har vært.
Sykehusets egne rapporter viser likevel at enkelte avdelinger i perioder har behandlet 60–70 prosent fler pasienter enn det avdelingen er beregnet for. lange perioder er dette mer enn 20 prosent flere pasienter enn de har kapasitet til.
Det har da også vært kritisert at Sykehuset Telemark jevnt over har hatt et høyere belegg enn det som er anbefalt av OECD.
– Det er både risikabelt og farlig. Det fører til at nødvendige undersøkelser, at en del rapporter ikke blir gitt, og at personellet har så mye å gjøre at nødvendige behandlinger blir utsatt, noe som i verste fall kan få veldig alvorlige konsekvenser for pasientene, sier Aase til NRK Telemark.
– Dette tar vi alvorlig, og vi vil nå lese den foreløpige rapporten fra Fylkesmannen nøye før vi kommer med vår tilbakemelding innen tre uker. Vi er innstilt på å løse de problemene vi har hatt, og vil gjøre dette i samarbeid med Fylkesmannen, sier sykehusdirektør Bess Frøyshov til NRK.
Frøyshov ble kjent i riksmedia etter at hun kalte flere tusen mennesker som hadde møtt opp for å forsvare Rjukan sykehus om nedleggelse i den såkalte "Utviklingsplanen for Sykehuset Telemark" for "mobb", og som styremedlem av arbeidsgiverforeningen Spekter sendte brev til Tinn kommune og ba om bekreftelse på at de hadde latt ansatte og barnehagebarn få delta i protestmarkeringen. Det vakte oppstuss da hun også beskylte barn som hadde tegnet pasienttegninger for å ha laget hekse-tegninger av henne.
Siden den gang er Rjukan og Notodden sykehus nedlagt, og lagt ut for salg, samtidig som det er kjent at nybygging av sykehus i Skien er skutt ut i det blå.
Antallet sykehussenger i Telemark er redusert med et betydelg antall i mer enn én omgang, blant annet på Notodden, der sengeantallet er redusert med ytterligere åtte senger etter at nedbyggingsplanen ble satt idrift.
I tillegg er det iferd med å bli kjent at sykehuset ikke overholder sin egen plan for ansatte og leger i det resterende polikliniske tilbudet som skulle opprettholdes i lokalene på Rjulkan sykehus, og at sykehuset drives uten stedlig ledelse.
Sett på bakgrunn av at hovedargumentet i "Utviklingplanen" ikke var økonomiske innsparinger, men kvaliitet, er det oppsiktsvekkende at kvaliteten etter nedlggelsene på Rjukan og i Kragerø tydeligvis er ikke er det retningsgivende.
Sykehuset Telemark har ikke tidligere fått noe i nærheten av tilsvarende kritikk for dårlig kvalitet som de får nå fra Fylkesmannen og fylkeslegen.