fbpx

– Innsparinger svekker Notodden som akuttsykehus

Radio Rjukan31. januar 20178min
notodden-sykehus_ad9c

Konstituert direktør Tom Helge Rønning og hans ledergruppe har som en del av de pågående sparetiltakene besluttet at Notodden sykehus skal ha røntgenlege, bare på dagtid. Ellers i døgnet, i helger og helligdager, skal bare sykehuset i Skien ha røntgenlege. Siste beskjed er at dette skal iverksettes rundt 1. september 2017.

Røntgenbildene vil fortsatt bli tatt på Notodden på kvelds og nattetid, av røntgenlegen, som nå, men han er en tekniker, ikke en lege. Legen skal sitte i Skien.
– Og dette truer pasientsikkerheten her på Notodden. Vi risikerer å ikke kunne få gitt befolkningen den vurderingen de trenger – her på sykehuset, men at de må transporteres videre. Det tar tid. Og vi legene føler oss utrygge. Vi kan kanskje ikke få gitt den behandlingen vi ønsker, fordi vi ikke har alle servicefunksjoner. For røntgen er en viktig del av behandlingen, sier lege Ola Wessel-Tingby til Telen.

– Det vil bli en del behandlinger og prosedyrer vi ikke får utført her ved Notodden sykehus på kveld, natt og helger. Røntgenlegen er en del av det kliniske teamet ved et akuttsykehus. Uten den må vi da vurdere om vi må sende pasienten videre. Skal dette være et fullverdig akuttsykehus må alle faggrupper være på plass. Og da må vi advare mot at vi må klare oss uten røntgenlege på kveld, natt og helg. Det vil få konsekvenser for pasientbehandlingen, advarer overlege Nils O. Lid, overfor avisa.
– Strategiplanen for sykehusene slår fast at Telemark skal ha to fullverdige akuttsykehus, Skien og Notodden. Dette har direktørene bekreftet flere ganger. Uten dette tilbudet med røntgenlege her på Notodden blir dette undergravet. Uten det blir ikke Notodden sykehus et fullverdig akuttsykehus, sier Anne Gro Holtan Øverbø.

Legene er også opptatt av rekrutteringen til fagmiljøet. Jo mindre et fagmiljø – jo mindre attraktivt kan det bli å søke seg dit. Funksjonen som røntgenlege i vaktturnus natt og helg på Notodden dekkes av fire-fem personer – og blir de borte svekkes fagmiljøet. Dermed kan dette bli en selvoppfyllende negativspiral, advarer legene. Det kan bli en selvforsterkende effekt – og bli vanskelig å rekruttere fagfolk.

Det samme argumentet brukes av STHF for å redusere tjenestene på Notodden. Nå er Notodden-lege redde for en gradvis nedbygging av sykehuset. De er avhengige av å holde antallet pasienter oppe.

– Det samme med pasientstrømmen. Vi skal jo dekke kommuner som Seljord og Bø. Blir vi uten røntgenlege er det jo stor fare for at pasientene derfra blir sendt til Skien av fastlegene sine, til Skien som har røntgenlegene, i stedet for til Notodden, som ikke har. For disse pasientene er ikke reiseveien stort lenger til Skien. Vi så det samme i den perioden i 2016 da vi ikke hadde CT-maskin; Pasientene ble sendt til Skien. Sånn sett kan dette føre til fallende pasienttall – og bli lagt merke til ved en eventuell ny sparerunde advarer legene.

Dessuten er røntgenlegen og bildene, bildediagnostiken, blitt en mye viktigere del av kirurgien de siste årene, forklarer kirurg Håkan Edfast.

– For 10-15 år siden i kirurgien åpnet vi pasienten for å se hva vi fant, og så startet en eventuell behandling. Det trenger vi ikke lenger å gjøre. Med bildediagnostikken, røntgen, CT-maskin, og helst ultralyd for pasienter under 30 år for å unngå for mye stråling, kan vi bruke bildene. Og ultralydundersøkelser kan vi ikke sende over avstander. I dag er det bare røntgenlegen som er sertifisert til å gjøre en ordentlig ultralydundersøkelse, sier han.

Konstituert direktør Tom Helge Rønning er ikke enig.
– Løsningen fungerer godt i andre fylker. I et møte med lederen for sykehusaksjonen 12. 1 presiserte jeg at Notodden sykehus skal bestå som et allsidig akuttsykehus. Det samme gjentok styrelederen vår da han møtte ansatte og politikere på Notodden 20. januar.

Jeg kan forstå at noen blir bekymret når sykehuset vil endre på noe av tilbudet, som for eksempel radiologivaktene om kveldene og nettene på Notodden. Men fra vår side er dette nøye gjennomtenkt, og det er få pasienter som vil merke dette i særlig grad. Det vil fortsatt bli tatt bilder på Notodden, men disse vil bli lest og tydet av ansatte på vakt i Skien. Dette er en løsning som fungerer godt i flere andre fylker, og det lar seg fint løse med dagens teknologi.

Årsaken til at vi reduserer vaktordningen på Notodden er først og fremst mangel på fagfolk. Vi klarer rett og slett ikke å finne kvalifiserte radiologer. Da mener vi det er bedre å styrke miljøet på ett sted enn å ha en desentralisert vaktordning basert på vikarer. Det handler blant annet om pasientsikkerhet.

Sykehuset Telemark gjør kontinuerlige endringer i tilbudet sitt, og vi skal kommunisere dette på en god måte med pasienter, ansatte og samarbeidspartnere, sier han til Telen.

Hele saken i Telen (Bak betalingsmur)

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia