fbpx

Ingen løsning på varmekablene som manglet varme

Radio Rjukan6. juni 20198min
varmekabler-2_e8a4

""Den lagringsglade lokalhistorikeren Bjørn Iversen er kjent for å ta vare på Rjukans historie, og og slo til på den annonserte kjelleren i det tidligere Legesenterbygget i Rjukan sentrum som var annonsert med "nedlagt varmekabel" i innkjøringsbakken.

Etter at kjøpet var gjort finner Iversen ut at joda, det er nok nedlagt varmekabler, men de virker ikke.
Iversen mener derfor at han er blitt snytt, uten å få medholdt fra megleren Aktiv Eiendom.
Saken er omtalt i en rekke medier i mai, men saken står fortsatt i stampe, og Iversen har ikke tenkt å gi seg.

Saken har fått stor oppmerksomhet rundt om i Norge, og saken er delt mye fordi den sett fra et forbrukersynspunkt har stor prinsippiell betydning.
Når et bygg selges med varmekabler, må de virke?
Aktiv eiendom mener nei.

– Lagerlokalet er bra det, men bakken er så bratt at varmerkabler er en nødvendighet på vinteren. Og lokalet ble prissatt og solgt med varmekabler. Men de fungerer ikke, så hvis jeg skal kunne bruke det må jeg hakke opp betongen og legge ned nye. Da har jeg betalt altfor mye, mener Iversen.

""Annonseteksten var tydelig og klar, og Iversen mener at teksten er utvetydig. Lokalet ble solgt med varmekabel i kjørerrampe.

Annonsen til venstre er fra annonsen på Finn.

«Attraktivt lager i sentrum av Rjukan – 104 m2 lagerrom med 2,4 m. i takhøyde – Kjørerampe med nedlagt varmekabel» sto det i eiendomsannonsen som fikk Bjørn Iversen interessert i lagerlokalet i Skriugata.

Og Iversen slo til på prisantydningen, og for 275.000 kroner kom lokalet i Iversens eie i mars i år.

En måned senere oppdaget han så at varmekablene eiendomsselskapet hadde solgt i annonsetekst og tittel ikke virket.

Bjørn Iversen krevde kompensasjon fra selger for mangelen han anser som vesentlig.
– Jeg får ikke brukt lasterampa på vinteren. En reparasjon vil bety at hele betonggulvet må opp, og det vil koste minst 30 000 kroner. Dette mener jeg selger, Aktiv Eiendom, har et ansvar for, sier Bjørn Iversen.
– Markedsføringen til Aktiv legger stor vekt på denne varmekabelen. Da bør den virke, mener Iversen, som har hatt flere samtaler med Aktiv i denne saken.

Iversen hevder han spurte selger på selve visningen om varmekabelen virket, og at han fikk til svar: «Ja det regner jeg da med».

Rjukan Arbeiderblad har vært i kontakt med daglig leder i Aktiv Eiendom på Kongsberg, Torgrim Yli. Han går ikke med på å gi Rjukan-mannen noen form for kompensasjon i denne saken.
Yli sier det opplyses i salgsoppgaven spesielt at mekler ikke har den fulle oversikt over eiendommen, da salget skjer i forbindelse med konkursbehandling. Prisfastsettelsen er satt i forhold til at det ikke kan kreves regress i etterkant av handelen. Dette er eiendom solgt som den er, som det heter.
""– Det er ikke mulig å fremme krav om feil og mangler i ettertid i dette tilfellet. Beklager det, men sånn er det, og det er poengtert flere ganger i salgsprospektet, sier han til RA, som spør videre:
– Men dere reklamerer jo faktisk med varmekabler, og så virker de ikke. Er det uproblematisk for dere?
– Det står varmekabler, og det er varmekabler der. Det står ingenting om de virker eller ikke, sier Torgrim Yli til avisa og anser seg ferdig med denne saken.

Men Bjørn Iversen har ikke tenkt å gi seg, og har sendt saken til Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglertjenester.
– Halvparten av dem som klager på denne måten får medhold. Så får vi se da om siste ord er sagt i denne saken, avslutter Bjørn Iversen.

Radio Rjukan har vært med og sett på kjeller og oppkjørsel, og det er klart at den er så bratt at varmekabler er nødvendig på vinteren.
– Forbrukerrettigheter må gjelde for eiendomssalg også. Aktiv Eiendom kan ikke selge varmekabler som ikke fungerer, mener Iversen, og har ikke tenkt å gi seg med svaret fra meglerfirmaet.

– Føler du deg snytt?
– Javisst føler jeg meg snytt! Varmekablene som er solgt inn her er ikke-eksisterende når de ikke fungerer. Jeg har hatt elektriker på å se det, og de er klare. Dette er ikke noen easy fix. Feilen ligger i bakken under betongen. 
Det er bare å grave opp og legge nytt, sier Iversen.
– Det har jeg ikke beregna inn i kjøpsprisen. det er en vesentlig mangel på et lokale med så bratt nedkjørsel, sier en bestemt Iversen.

Har du hørt noe ennå?
– Nei, jeg har hørt at saken skal opp til snarlig behandling, men de må vel ha kontakt med motparten og å svar derfra også. Men jeg håper det kommer til en rask avklaring. Jeg mener jeg har en god sak, sier Iversen.

Les oppslaget i RA fra 9. mai

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia