fbpx

Hvor mye av Gaustabanen er med i A Happy Day?

Radio Rjukan24. oktober 20234min
ahappyday

Tenåringsflyktninger som planlegger en vågal flukt fra et interneringssenter i det Norge – det er plotet i Hisham Zamans nye norske film, «A Happy Day», en mørk komedie som hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto samme dag som Norge gikk til stemmeurnene mandag 11. september. Det som er spesielt interessant for oss i Tinn er at deler av filmen er filmet her – på Gaustabanen. Tirsdag har filmen premiere på FN-dagen 24. oktober.

Du vet det kanskje ikke, men Zaman er en av Norges mest prisbelønte filmskapere, og har bak seg tre prisbelønnende langfilmer, «Før snøen faller», «Brev til kongen» og «Vinterland» i tillegg til en rekke prisvinnende kortfilmer, ikke minst «Bawke». Felles for dem er at de handler om det som har preget hans eget liv, som kurdisk flyktning fra Irak i Norge.

Og filmen har umiddelbart fått svært god mottagelse i Canada, der den blant annet får skryt i The Hollywood Reporter, som presenterer traileren i forbindelse med at den vises på en av verdens viktigste filmfestivaler, TIFF, Toronto International Film Festival, i Centerpeice-programmet.

Bjørn Iversen var invitert på festpremieren etter at han har vært skuespiller som vakt i filmen i tillegg til at han hatt ansvar for «props» rundt filmens innspilling på Rjukan. Iversen koste seg på premieren i full sal i det som er en av Europas største kinosaler.

– Det var selvfølgelig veldig gøy. Det er alltid litt stas på slike festpremierer, og stemningen var god, og Hisham fikk god applaus både før og etter at han presenterte filmen, forteller Iversen, som syns det er en flott og morsom film.

– Det var veldig ålreit og hyggelig å jobbe med Hisham Zaman, og han har kreditert oss skikkelig i filmen, sier Iversen som også hadde med seg Christian Brandis fra Rjukan som begge spilte vakter under innspillingen på Gaustabanen, som likevel ikke er fremtredende i filmen. Brandis, best kjent i Tinn fra jobben på Kiwi Rjukan sentrum, har etter hvert også fått en del erfaring som filmstatist.

Filmen er skrevet, regissert og produsert av Zaman, begynner i et flyktningesenter i det avsidesliggende Nord-Norge, forteller historien om tre tenåringsgutter som venter på å bli sendt ut av landet på deres 18-årsdag. Og som The Hollywood reporter skriver:

Trioen ønsker å rømme senteret før de fyller 18 år, når de som voksne skal deporteres. Men så langt har deres forsøk vært nytteløse. De kommer ikke så langt over snøen og isen før de blir plukket opp av det lokale politiet og brakt tilbake til sentrum. Ting blir mer komplisert når nykommeren Aida (Sarah Aman Mentzoni) kommer, og planen deres begynner å rakne.

Ifølge Hollywood Reporter er Zamans blanding av det tragiske og det komisk absurde noe som bringer tankene til arbeidet til den finske regissøren Aki Kaurismäki, men at filmen trekker på hans direkte erfaring som flyktning fra irakisk Kurdistan for å finne en frisk og ukonvensjonell måte å skildre livet og håpet til unge asylsøkere.

A Happy Day var én av tre norske filmer som ble shortlista som Norges Oscar-bidrag til beste utenlandske film, sammen med Fredrelandet som ble valgt, og Ellos eatnu – La elva leve.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia