fbpx

Hvor ble det av satsingen på spel?

Radio Rjukan18. juli 20249min
Marispelet_2023_AmalieHoybo07 (1)

I et leserinnlegg etterlyser Marispelet og Norske Historiske Spel nasjonal satsing på spel, samtidig med at Marispelet går på Rjukan i sommer.18

Norske Historiske Spel og alle spelene i Norge krever at det skal være bærekraftig å formidle norsk kulturarv.

I sommer står flere tusen frivillige sammen med profesjonelle kunstnere på og bak utescener i hele landet. Vi formidler kjente og ukjente historier om landet vårt. Før spelsommeren settes ordentlig i gang, vil vi minne regjeringen om løfter som ble gitt i Hurdalsplattformen i 2021.

• Gradvis øke kulturens andel av statsbudsjettet til en prosent
• Innføre regionale kulturfond
• Legge til rette for flere kulturarbeidsplasser og kompetansemiljø over hele landet
• Gi full momskompensasjon gjennom en regelstyrt ordning til idrett, frivillighet og kultur
• Styrke kunstnerøkonomien og legge til rette for at kunstnere og kulturarbeidere får bedre rettigheter og arbeidsmuligheter

Lite innfridd
Med andre ord ligger mye til rette for en satsing på et bredt kulturliv. Kun en ting er gjennomført i denne perioden. Innføring av full momskompensasjonen har ført til at enkelte aktører får kompensert mer enn tidligere. På den annen siden forsvant gaveforsterkningsordningen. En gir med den ene hånda, og tar med den andre.

Norsk kulturfond forvalter 1 milliard av norske skattekroner. Spel er derimot tilgodesett med 5 millioner kroner som Kulturdirektoraret forvalter gjennom ordningen, Historiske Spel. Disse millionene er heller ikke skattekroner. Det er spillemidler fra Hamar. I år var det 50 spel som søkte på ordninga. Dette potten har nesten ikke endret seg siden ordningen ble opprettet i 2012. Antall spel har derimot økt betraktelig, men kriteriene for hva de forskjellige spelene får er uklare. Dermed blir beløpene små, og i år fikk for eksempel Elden på Røros og Marispelet ved Rjukanfossen kun 100 000 kr i tilskudd fra ordningen. Mange opplever at tilskuddene fra ordningen blir mindre og mindre, og det gir mange negative ringvirkninger.

Nå ber vi regjeringa om å ta tak i løftene de ga for tre år siden. Nå må det opprettes regionale kulturfond. Det bør bestå av nye friske millioner, og i tillegg overta noen av støtteordninger som Kulturdirektoratet i dag forvalter.

Spel er god butikk – for andre

Spel er en musikalsk kulturformidlingsform som er tuftet på lokal historie/fortellinger på spesifikke steder i Norge. Deltakere er frivillige i alle aldre, sammen med profesjonelle aktører.  Nær 12 000 publikummere ser Elden på Røros hver sommer, og det koster nærmere 11 millioner kroner å sette opp teaterstykket utendørs. Vel 350 frivillige i alderen 6-80 år deltar. Funn fra Ringvirkningsanalysen (2022) utført av Nord universitetet viser at Elden gir over 40 millioner i økonomiske ringvirkninger kun til Røros-samfunnet.

Marispelet ved Rjukanfossen ble startet i 2005, og er størst i sitt slag i Telemark. Spelet engasjerer over 120 frivillige hvert år, i tillegg engasjeres 25 kunstnere.

Mange profesjonelle kunstnere deltar hvert år i ulike spel-oppsetninger, og har dette som en svært viktig inntektskilde sammen med de andre frilansoppdragene.

Kulturaktivitet gir også veldig mye mer enn bare penger tilbake til samfunnet. Det gir bolyst, inkludering, rekruttering, gode helse- og mestringsopplevelser for de som deltar. Publikum får nære og spektakulære teateropplevelser.

I flere år har denne bransjen blitt oversett av sentrale myndigheter. Verken på statsbudsjett eller via Kulturdirektoratet er spelene viet stor interesse.. Vi mener regionale kulturfond må på plass i statsbudsjettet for 2025. Spel må også ha en sentral plass. Fylkeskommunen har en bedre evne til å koble både kunst, folkehelse og næring enn hva direktoratet gjør. Regionale myndigheter har både kunnskap og kjennskap. Midlene må fordeles ut fra tydelige kriterier som omsetning, bærekraft, kunstnerisk fornyelse, geografi, evne til innovasjon og egeninntjening. Denne koblinga mellom næring og kultur er noe Fylkeskommunen allerede gjør i dag.

At spel spilles i Norge denne sommeren er på tross av, og ikke på grunn av den offentlige støtten. Norske Historiske spel er en medlemsorganisasjon med 72 spel. De er opptatt av å forbedre rammevilkårene for spelmiljøet, og er bekymra for utviklingen de siste årene.

Vi oppfordrer alle politikere som ikke har vært på spel enda om å besøke de mange spelene i Norge denne sommeren – og ikke minst starte høsten med å gjøre det som er lovet. Innfri i alle fall et av løftene – opprett regionalt kulturfond!

Hilsen
Kari Anne Valsø, daglig leder i Marispelet på Rjukan og styremedlem i Norske Historiske Spel (NHS)
Og Siri B Gellein, daglig leder i Stiftelsen Elden på Røros og medlem i NHS

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia