fbpx

Hør påskegudsjenestene på Radio Rjukan langfredag og påskedag

Radio Rjukan9. april 20207min
langfredags-gudstjeneste-4_8069

Gudstjenestene ble jo avlyst da koronakrisen kom, og vi fulgte nasjonale råd fram til 26. mars, men da skjønte vi fort at det ville bli utvidet, sier sokneprest Toralv Frøysaa Lie.
– Og da skjønte vi at det ville gå ut over vår viktigste høytid, påsken. Vi var da i kontakt med Radio Rjukan og Kamerina Lydstudio ved Knut Nyheim om hva vi kunne få til, og lagde derfor en plan på det. Vi fikk støtte fra Tinn kirkelige fellesråd og soknerådet her i bygda, og fikk et tilbud fra Kamerina, og da ble det til at vi spilte inn to hele gudstjenester i Atrå kyrkje, forteller Frøysaa Lie.
– Det er jo godt å ha noe fast å holde på i en slik situasjon, og det at vi kan feire gudstjenester sammen som vanlig med å tune in på radio og se gudstjenesten på video i den største helligtida. Noe som kan føles sikkert i en usikker tid, sier Frøysaa Lie.

– Ellers tenker vi på de som sitter hjemme i karantene nå og går litt på veggene, og ikke minst de som har mistet inntektene sine, og håper virkelig at samfunnet kan komme på stell igjen, for vi må ha inntekter og komme oss tilbake i vanlig vigør. Det er usikre tider, og det skaper store utfordringer for mange, og det er mye å tenke på for mange om dagen, og da har kirken en viktig oppgave, så det er flott at vi kunne få til dette, og gleder oss til å sende det ut, sier soknepresten.
Gudstjenesten innledes med en intro med bilder av Atrå kyrkje, der Olav Andreas Valen forteller om bygget.
– Det er en innledning som gjør at det starter klokka tolv minutter på elleve, og introen med Olav Andreas Valen handler om kirkens historie, med bilder innenfra og ute bilder og så avsluttes det med halvannet minutt med klokkeringing, og så starter gudstjenesten til vanlig tid klokka 11. Så da kan man også settes i stemning på forhånd, sier Frøysaa Lie.

– Det ble det et proft og bra opplegg, med god lyd som vi mente også var viktig, og vi har laget to fulle gudstjenester – som om det var full kirke – og det ble en fin mulighet til å feire gudstjeneste i påsken, som vi sier det, og på en måte som vi ellers gjør.
På Langfredag er det ei vanleg pasjonsgudsteneste. Påskedag feirer vi en høgtidsmesse der de liturgiske ledd er en folkemusikkvariant som vi bruker i Tinn sokn.
– Det var veldig fint å være med på. Alle hadde en veldig flott opplevelse om å være sammen om dette, med de begrensningene med to meters avstand og andre smitteverntiltak. Knut Nyheim ledet oss godt igjennom opptakene, og der alle bidrar på en flott måte, sier Frøysaa Lie, som nevner de medvirkende.
Det er mange Knuter, så litt å holde styr på. Foruten regien ved Knut Nyheim, hadde vi med Knut Rune Hagen, Knut Arne Snøås, som i tillegg fikk med seg Halvor Håkanes, noe som gjorde det ble et komplett opplegg vi er stolte av å presentere. I tillegg kjenner jeg Rupert Derben fra Tinn Gospel, og han ble med frivillig for å hjelpe til, sammen med Annette Fagerberg og Silje Sjøtveit.

Så hva blir da sendetid for gudstjenestene?
– Da blir det pasjonsgudstjeneste på langfredag klokka elleve, og høgtidsmesse til samme tid på påskedag. Den sendes i tillegg i reprise klokka 20 på Radio Rjukan, og de som vil se det på nett kan se det i etterkant når det passer dem, da f.eks. på RAs nettside.
– Og dette er unikt for Tinn?
– Ja, det er helt unikt for Tinn, men andre kan jo få det med seg gjennom RA på nett. Vi har jo daglige små andakter som prosten i øvre Telemark har tatt initiativ til i låvekirken som legge ut som daglige andakter som vi distribuerer på facebook. Men det er ikke noe tilsvarende ellers som jeg vet om. Dette er unikt, og det er en stor glede over å kunne distribuere dette til menighetene. Det var veldig bra at fellesrådet ville støtte dette. Det snakkes om litt enklere varianter framover, men det må vi komme tilbake til, avslutter Toralv Frøysaa Lie.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia