fbpx

Har du renset lamellene dine før sommeren?

Radio Rjukan5. mai 20177min
dekkrens-4_17d0

Mange har gjort dekkskifte de siste dagene og ukene, eller planlegger å legge om nå som fristen er ute på Østlandet. Men tar du jobben med å gjøre dekkene lagringsklare før de settes bort i påvente av en ny vinter?

– Husk å rengjøre vinterdekkene godt før de settes til lagring, minner ekspertene i forsikringsselskapet If om.
– Hvis dekkene ikke får en grundig vask, kan både friksjonsevnen til dekket og mykheten til gummien bli unødvendig svekket, sier teknisk sjef Vidar Brustad i If.

""Mange plukke rikke ut små- og store stein som har satt seg i lamellene på dekkene, særlig slike dekk som har mange av dem, som Nokia Hakkapellitta. 
Det er viktig å fjern esmåsein hvis lamellene, som sørge rfor bedre veigrep særlig på den farlige våte glatta når du opplever underkjølt regn i oktober/november. 
Steinene bør fjernes med en skrutrekker, slik at lamellene ikke ble unødig belastet gjennom det halve året de ligger rolig vinterlagret.
Du kan fort bli overrasket over hvor mye småstein som har satt seg, særlig i de dype lamellene på nyere vinterdekk med dypt mønster.

Noen velger å bli kvitt ved en 2-3 gasspådrag og litt aktiv svinging på asfalt.
Det er et vårfenomén at småstein fester seg i dekkmønsteret og ved kjøring blir det fort fullt av småstein igjen, men det er altså under lagring at dette ikke er så heldig. Dekkene skal jo ligge eller henge i et halvt år.
Så dette er en del av dekkstellet som du gjør, helst før du vasker dekkene med rikelig med vann.

– Få bort asfalt, salt og kjemikalier som har festet seg på dekket og felgen. Det finnes stive og gode spesialbøster ""for dette, men du kommer langt med en gammel oppvaskbørste. Mange bruker oppvaskmiddel for å gjøre jobben. Du får også egnede vaskemidler på bensinstasjonen eller hos bilrekvisitabutikken, sierVidar Brustad.

Brustad peker på at felgene lett korroderer, så det er viktig å få renset og tørket disse godt.
– Det er viktig å skylle bort alle rester av såpe og sterke avfettingmidler som mange bruker på felgene.
Bruk masse rent vann, hvis ikke blir du ikke kvitt alle kjemikaliene. Da vil de tære på felg og gummi gjennom flere måneder. Hvis du bruker høyttrykksspyler, hold litt avstand – og aldri fullt trykk.

– Dekkene er ikke laget for å tåle høytrykkspyler på kort hold, understreker Brustad.
Bileksperten i If anbefaler at dekk lagres mørkt, tørt og kjølig. La dem for all del ikke ligge ute ved husveggen og i sollyset iløpet av sommeren.
– Dekk er ferskvare sok eldes av vær, sol og vind. Hvis de blir utsatt for sollys, vil det framskynde aldringen av dekket. Det beste er å lagre dem på felg, hengende. De kan også stables liggende hvis de er på felg.
 

Det er stor forskjell på et rent og et skittent dekk, og det er jo ikke så dumt å taue inn litt hjelp heller.
""Dekkvask er jo en jobb det er mulig å sette ut til tweens og tenåringer som ønsker å tjene noen kroner, enten det er din egen pode eller nabogutten.
– Jeg tipper at det går an å bli enige om en pris begge parter er godt fornøyd med, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Han mener det å involvere den yngre garde i dekkskiftet gir en anledning til å få en fin samtale om trafikksikkerhet, og at de lærer noe om dekkbevaring samtidig.
– Med 10-11-åringen går det for eksempel an å snakke om hva som er forskjellene på sommerdekk og vinterdekk og hvorfor man må skifte mellom sesongene. Hos eldre tenåringer, som snart kanskje skal øvelseskjøre, kan litt mer avanserte temaer passe.
Bremselengder, vannplaning og ulike egenskaper mellom piggfrie dekk og piggdekk, og også hvordan dekk skal behandles kan være noe å prate om, foreslår han.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia