fbpx

– Hadde forventet mer av politikerne

Radio Rjukan5. mars 20158min
rjukansykehus5_849a

– Vi ble lagt ned fordi kvaliteten ikke var god nok, og nå lager de et tilbud der det ikke er viktig om det er leger eller ikke, og der det er likegyldig om det er ambulanser tilgjengelig.Og ledelsen sitter et annet sted, uten at de egentlig vet hva som foregår. Det virker planløst og kaotisk på meg i alle fall, sier Åsne Linnerud. Hun har vært selvutnevnt talsperson for nedprioriteringen rjukan sykehus har vært utsatt for i en årrekke, og lokal folkehelt som oppfattes som en varsler.
Nå går hun ut mot at STHFs egne planer ikke følges, og at ledelsen ikke holder sine egne krav til kvalitet, noe de har full velsignelse fra helseminster Bent Høie til å holde på med. 

Søndag 1, mars var siste arbeidsdag for samtlige turnusleger, med unntak av én, og nå er det bare 3 leger igjen på Rjukan sykehus, uten at hverken notodden eller Skien er gjort klar til å ta imot pasientene fra nordfylket. 
– Jeg var på dagvakt i går, og den dagen var forferdelig tung. Som sykepleier på dag og natt føles det veldig ugreit, og det blir et veldig stort ansvar på hver enkelt som jobber der. Sykehuset opplever også flere sykemeldinger som følge av situasjonen.
– Jeg føler vi blir behandla på en dårlig måte, og ser på at lokale ledere nå blir rammet, og at kolleger blir fjerna med pennestrøk og latterliggjort. Det blir folk sjuke av. De blir sjuke av å ikke ha noen ledelse, sier Linnerud.

– Det som skjer med helse i Norge nå er så alvorlig, at tanken på å bli sjuk skremmer rett og slett livet av meg.
Nå skjedde dert en forferdelig barnedød i Kristiansand for litt siden. Det er bare et tidsspørsmål før det skjer noe lignende her som det gjorde i Kristiansund, sier Linnerud.
– Å vite at man gjør dette med viten og vilje i Norge idag, er for meg helt utrolig. Det er lagt opp til en politikk der det skal gjøres umulig å bo i annet enn store byer.

– Man gambler her på at et svinn av menneskeliv som er akseptabelt. Og det er liva våre, eller en ødelagt helse på livstid. Å vite at vi bor i et land som gjør dette med innbyggerne i sitt eget land er vondt for meg.
Jeg opplever det som at ledelsen i Sykehuset Telemark er velsigna uansett hva de gjør, fra helseminister Høie og Norges politiske ledelse.
Uansett hva de gjør, og om det er akseptabelt eller uakseptabelt, spiller egentlig ingen rolle. For det de gjør har de altså velsignelse til å gjøre.
Alle spilleregler, politiske spilleregeler, tillitsmannsapparat – de har spilt fallitt. Jeg opplever det som om at fagforbundene våre, i alle fall mange steder, er veldig tett med ledelsen, og vi føler oss veldig forlatt av fagforbundene.
Mitt eget fagforbund Sykepleierforbundet kan jeg ikke akkurat si har vært veldig på banen. De har vel vært for sentralisering til Skien, og vi har blitt ofret, vi som bor her oppe, sier Linnerud.

– Min kjepphest er at vi som helsearbeidere står fram og sier at dette ikke er bra nok for våre pasienter! 
Vi må stå fram og si ifra. Men de som har gjort det blir tatt ganske hardt, og det er en skummel utvikling.
Men nå håper jeg at de som også jobber på Notodden og Skien, eller andre steder, nå prøver å stå sammen og tør å stå fram og si ifra. Ellers er det vanskelig å få gjort noe, mener Linnerud.

Blir dere kontaktet av politisk ledelse eller myndigheter nå?

– Jeg synes det har vært altfor lite. Jeg skulle ønske vi hadde blitt brukt mer. Vi har til tider løpt etter politikere for å tilby vår assistanse, og at vi som har vært med å bygd tilbudet over mange år, kunne være med å bygge opp noe nytt.
Men det har ikke vært noe som jeg har vært imponert over, nei.
Det går altfor seint, sier Linnerud.

Utgangspunktet i utviklingsplanen var vel at man skulle ha utbygging på Notodden klar før alt var klart?

– At man velger å legge ned oss før man har gjort ombygging, før man har ting klart på Notodden, sier vel litt om at det er en panikk ute og går. Det virker helt vannvittig, sier Linnerud.
Den utviklingplanen er vel bortimot det vi kan kalle en vits. Mange av de som har sittet fra Rjukan har vel fortalt etterpå at de har nærmest bare blitt ledd av. Det har bare vært et spill for galleriet, og at direktøren bare kan si at de har hatt med noen fra Rjukan. Det er vel stort sett slik det har foregått, sier Linnerud.

Radio Rjukan har de siste tre dagene forsøkt å få tilsvar fra klinikksjef Per Urdahl, uten at vi har lykkes å få tak i ham.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia