fbpx

Gjør klar for en episk Napoleon på kino

Radio Rjukan21. november 20232min
napoleon20232

Rjukan kino onsdag har premiere på den nye storfilmen til Ridley Scott (Blade Runner, Alien, Thelma & Louise, Gladiatoren…). Han er klar med Joaquin Phoenix i hovedrollen som mannen som kom fra ingenting tl å bli hærfører, erobrer og selvutnevnt keiser.

Vi får en ekte og personlig vinkling på Napoleons spede begynnelse, samt hans raske og hensynsløse vei til å bli hersker, sett gjennom hans flyktige forhold til sin kone og store kjærlighet, Josephine (spilt av Vanessa Kirby). Filmen omhandler også Napoleons berømte slag, nådeløse ambisjoner og hans overraskende strategiske tankegang som militær leder og krigsvisjonær.

Franskmennene skal visstnok være sure på engelske Ridley Scotts tilnærming til deres fordums store hærleder og keiser; de mener filmen er for britisk. Men andre steder har filmen hentet flotte kritikker, som gir filmen full pott, deriblant den engelske storavisa The Guardian.

Filmen setter seg tydelig fore å fortelle historien om Napoleons vekst og fall, hans beveggrunner, evnene hans som militær strateg – og det turbulente forholdet til Josephine. En slags episk historietime, der man får repetert gammel skolelærdom. Filmen klokker inn på 2 timer og 38 minutters spilletid, og neste år kommer den som en forlenget versjon som TV-serie.

Kritikkene er begeistret for samspillet mellom de to hovedrollene, men ikke minst over de gigantiske slagscenene. De kommer virkelig til sin rett på kino. Slaget ved Austerlitz. Waterloo. Noen mener det må være noen av de beste i filmhistorien. Perfekt koreografert viser de en både organisert og kaotisk krigføring som tydeliggjør betydningen av ordet kanonføde. Storslått, episk,brutalt. For historieinteresserte er filmen et must, selv om det også her er tatt kunstneriske friheter.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia