Gaupa ble felt ikke så langt unna gamlesaga ved Gaustajordet, der den uunngåelig hadde satt spor i spørsnøen som kom natt til lørdag (bildet t.h.).
Bildet viser sporsnø med gaupespor rett ved riksveien.
Jegerne kunne således følge gaupas spor fra Mæl og over til Miland. Gauper er kjent for å vandre lange strekninger på kort tid., og uten sporsnø er det bortimot umulig å klare å spore gaupe.
Vi har fått vise bilder som er tatt av jaktlaget. (Begge fotos: Kennel Hevishot/Eivind Lurås.)
Gaupa var en hanngaupe på 20,2 kilo.
I tillegg er to andre gauper felt i løpet av helga i Telemark. En hunngaupe på 16 kilo i Vinje, og søndag en i Seljord. Vinje tilhører et annet jaktområde enn Tinn og Seljord.
Dermed er sju gauper er så langt felt i Telemark etter at gaupejakta startet 1. februar. Det var de to første dyra som er felt i det som kalles jaktområde E, som innbefatter Tinn, Seljord, Hjartdal, Notodden, Bø og Sauherad kommuner i Telemark, der det fortsatt er tre dyr igjen på kvota. To dyr er felt i jaktområde F, der det nå er fire dyr igjen på kvota, mens tre dyr er felt i jaktområde D, der kvoten nå er fylt opp og jakten stoppet. De to siste dyren ble felt i Skien og Siljan tirsdag i forrige uke.
Kvotejakt gjennomføres for å sikre at bestanden ikke blir for stor, slik at dyra lider av mangel på mat, noe som også fører til at beitedyr og viltbestand som rådyr, hjort og slike trues.
Rovviltnemnda har fattet vedtak om at det tillates jakt på inntil 25 gauper i hele rovviltregion 2, hvorav åtte hunndyr eldre enn ett år. Vedtaket ble opprinnelig påklaget på å være for mange dyr i år, men Klima- og miljødepartementet valgte å opprettholdt nemndas vedtak.
Hele kvoten er tildelt fra jaktstart 1. februar og er fordelt mellom i alt syv jaktområder. (I de to første ukene av jaktperioden er forøvrig familiegrupper, som vil si mor med unger som opptrer sammen, unntatt fra tillatelsen.)
Kvotejakt foregår i perioden 1. februar til og med 31. mars, men stanses tidligere ved fylt kvote i hvert område. (Kilde: Rovvilnemnda)
Jaktområdene er fordelt slik:
Jaktområde A: Hol, Ål, Hemsedal,Gol, Nesog Flå kommuner i Buskerud, deltkvote: 3 dyr.
Jaktområde B: Nore og Uvdal, Rollag og Flesbergkommuner i Buskerud, delkvote: 1 dyr.
Jaktområde C: Modum, Krødsherad, Sigdal, Ringerike, Hole, Lier, Røyken og Hurum kommuner, og Øvre Eiker, Nedre Eiker og Drammen kommuner øst og nord for Drammensvassdraget i Buskerud, delkvote: 4 dyr.
Jaktområde D: Vestfold fylke, Kongsberg kommune og Øvre Eiker, Nedre Eiker og Drammen kommuner vest og sør for Drammensvassdraget i Buskerud fylke, og Nome, Skien, Porsgrunn og Siljan i Telemark, delkvote: 3 dyr.
Jaktområde E: Tinn, Seljord, Hjartdal, Notodden,Bø og Sauherad kommuner i Telemark, delkvote: 5 dyr.
Jaktområde F: Vinje, Tokke, Kviteseid og Fyresdal kommuner i Telemark og Bykle og Valle kommuner i Aust-Agder, delkvote: 6 dyr.
Jaktområde G: Åmli, Froland, Vegårdshei, Gjerstad, Risør, Tvedestrand, Arendal og Grimstad kommuner i Aust-Agder, og Nissedal, Drangedal, Bamble og Kragerø kommuner i Telemark, delkvote: 3 dyr.