fbpx

Gater rundt Mandheimen avsperret for å holde ute uvedkommende

Radio Rjukan1. januar 20177min
mandheimen-sperret-1_9779

""Nå rykker brannetterforskere inn i området, og samtidig skal området ryddes for brannrester og inventar som, er ødelagt i brannen før det blir besluttet hva som, skal skje med bygget, som har mistet sine to øverste etasjer inkludert loftet.
Første- til tredjeetasje, samt kjelleretasje med bomberommet som fungerer som kommunens arkiv, samt administrasjonsbygget, som ligger helt inntil Mandheimen, skal nå gjennomgås for vannskader.

Det er ikke fremkommet noen brannårsak, men overfor TV2 er det antydet at det ansees som sikkert at brannen ikke er påtent.
De opplyser også at brannen sannsynligvis har startet i forbindelse med et vaskerom.
Men politiet har ikke gått ut med noen offisiell brannårsak, og har vel heller ikke fått noe bekreftet fra branntekniske undersøkelser, annet enn at brannen startet i sørenden av bygget i fjerdeetasje, og var delvis lokalisert i veggen, like over der administrasjonbygget ligger inntil det fredede Mandheimen-bygget.

– Vi har ingen indikasjoner på at brannen ved asylmottaket er påsatt, sier politiadvokat Bjørn Sæter i Sør-Øst politidistrikt til TA.Han forteller likevel at det er for tidlig å komme med noen bastant konklusjon om brannårsaken.
– Vi må først se hva som kommer frem i den tekniske etterforskingen og den starter mandag.

""Flere sidegater rundt Mandheimen er nå fysisk avsperret med sperregjerder og politiets sperrebånd. Det er strengt forbudt å bevege seg på innsiden av sperringene, noe som står tydelig på politiets sperrebånd.

Det er heller ikke lenger skuelystne å se rundt bygget som nå står stille og forlatt uten de pipende røykvarslere og vann som fosser ut av dører, slik situasjonen var hele gårsdagen etter brannen.

– Riksantikvaren er informert, og fylkets verdensarvkoordinator Aleksander Ytteborg er blitt informert om situasjonen rundt brannen, forteller Tinn kommunes verdensarvkoordintor Øystein Haugan.
– Han regner med det raskt blir innkalt til brede møter rundt hva som nå skal skje med bygget som var ett av 97 vesentlige UNESCO-vernede objekter på Rjukan – Notodden Industriarv.

– Vi går noen spennende dager i møte, og må retenke alt vi hadde tenkt i forbindelse med oppussing av bygget. Men hvis det går som jeg håper og tror, er de nedre etasjene fullt brukbare, og vi kan sørge for en nøyaktig gjenoppbygging, sier Haugan.

Allerede mandag starter prosessen med hva som skal skje, og en evaluering av hendelsen er allerede igang.

""– Det er et trist syn å se Mannheimen slik dagen derpå. Men jeg takker for at ingen mennesker ble skadet eller gikk med i brannen, sier kommunalsjef Finn-Arild Bystrøm.
– Som beredskapsleder og kommunalsjef i Tinn kommune fikk jeg oppleve innsats fra mannskaper underveis og jeg må si, dere er mine helter. Brann, politi, Røde kors Sivilforsvaret og ambulanse har gjort en formidabel innsats for å redde liv og for å unngå at brannen utviklet seg til å bli et nytt Lærdal-scenario, sier Bystrøm i et personlig takkeinnlegg på facebook.

– Innbyggere av Tinn; dere viser igjen deres hjertevarme for mennesker i vanskelige situasjoner. Så mange oppfordra tilbud som har kommet inn med ønske om å hjelpe, er rørende, og varmer mitt hjerte, sier Bystrøm.

– Arbeidet med hva vi skal gjøre fremover har alt startet. Beboerne på Mannheimen skal huses på nytt, og bygget skal forsøkes å reddes.
I går og i dag startet evalueringen for hendelsen. Vi skal lære av hendelsene for å bli enda bedre til neste gang vi blir satt på prøve. I morgen klokka 8 har vi første møte hvor vi begynner å legge planer for hva vi gjør med verdensarvbygget Mandheimen.

– Takk til alle som har bidratt med å sende bilder og videoer av brannen og bygget etter brannen. De vil være viktige for både kommunen og politi i det videre arbeidet. Takk til alle som bidrar og ønsker hverandre godt. Det gir styrke og vilje til å få til det beste ut av denne vanskelige situasjonen, sier Bystrøm.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia