fbpx

Frode Nilsen er død

Radio Rjukan5. juli 20165min

Nilsen døde fredelig på Lovisenberg sykehus onsdag 29. juni, med familien rundt seg, 92 år gammel.

Frode Nilsen het egentlig Frode Elmar Thore Nilsen, og ble født 12. desember 1923 i Arendal. Allerede som fem-åring, i 1928, fulgte han i fotsporene til en annen stor arendalitt (Sam Eyde) til Mæl i Tinn, der faren fikk jobb på tinnsjøfergene. 
Frode Nilsen er mest kjent som som norsk diplomat og ambassadør, og da aller mest kjent fra sin tid i Spania og sitt flyktningearbeid i Chile, der han ble stasjonert under de største urollighetene etter at diktator Augusto Pinochet tok makten ved et militært statskupp i 1973.
Men i sin karriere var Nilsen også utsendt fra Norge til Egypt, USA, Vest-Tyskland og Venezuela.

Utenriksminister Knut Frydenlund bestemte seg for å sende den da allrerede erfarne diplomaten Frode Nilsen til Chile som spesialutsending i asylsaker. Frode hadde da blant annet fartstid fra Francos Spania, snakket flytende spansk og hadde bistått dissidenter før.

Forde tok examen artium på Rjjukan i 1943 og sluttet seg til det lokale Milorg på Rjukan under andre verdenskrig. Etter krigen tok han cand.mag., og i 1950 tok han en mastergrad i statsvitenskap ved University of Kansas, før han returnerte til Oslo og tok utenriksdepartementets aspirantkurs året etter.
Da startet også hans diplomatiske karriere.

Frode glemte imidlertid aldri Tinn og sin oppvest her, og var svært ofte i Tinn og på Mæl også opp i sine eldre år, som pensjonist.

Som Chile-ambassadør Frode Nilsen ble det kjent at han spiste middag og skålte med diktatorens menn, i tråd med diplomatisk etikette, mens han samtidig, bak ryggen på juntaen smuglet dissidenter ut av landet og til Norge.
I syv av ni år i chile var han ambassadør, og smuglet 1.300 forfulgte chilenere ut av landet bak ryggen på Pinochets nådeløse regime.
Mer om det kan du lese i denne saken fra Amnesty International "-Jeg var en slu jævel" 

– Ingen norsk diplomat har reddet flere menneskeliv enn Frode, skriver Erling Borgen på Facebook, der han ogs legger ut svart-hvitt fototet tatt av Fredrik Naumann, med tekst som siterer menneskevennen Frode Nilsen.
Les mer om hva Erling Borgen skriver på si facebook-profil om Frode Nilsen.

De siste årene bodde Frode Nlsen i Oslo. Han bisettes fra Ullern kirke torsdag 7. juli.
– Ingen norsk diplomat har reddet flere menneskeliv enn Frode, skriver Erling Borgen på Facebook.

Linker:
Frode Nilsen på Wikipedia
Amnesty International-intervju med Frode Nilsen fra 2013 
Le Monde-artikkel med mye informasjon om Frode Nilsen

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia