Dette er fredagen som Leif Næss har sett fram til, for idag ble de første operasjoner foretatt i den nye kirurgiske klinikken i det som er den nye privatklinikken Ibsensykehuset Rjukan.
I topp lokaler og god plass som Sykehuset Telemark HF har forlatt til fordel for etter sigende egne nedslitte lokaler i Grenland.
– Det har vært en flott dag, og jentene har stått på som bare det for at alt skulle være klart. De har gjort en kjempejobb. tilogmed pyntet til jul, sier Næss i det vi entrer kirurgisk operasjonsavdeling.
Her er alt lainet opp. Det som har manglet her, som sykehuset Telemark har tatt med seg når de forlot Rjukan i sin uforståelige "Utviklingsplan" er bragt med fra Ibsensykehuset Porsgrunn, og dermed er det hele 100% klart.
De første tre pasientene er operert, og man er klar til å foreta de neste.
– En kom svært langveisfra, mens en var helt lokal, forteller Mette Våer.
Det er snakk om ortopediske operasjoner, dvs. hånd- og fotkirurgi.
– Det er jo godt drevne folk og stor kompetanse, så nå satser vi på å bygge stein på stein, sier Næss.
Radio Rjukan samler sekretær Britta Herberg, anestesisykepleier Mette Våer, operasjonssykepleier Wenche Gunleiksrud og sykepleierne Kristin Garden og Åsne Linnerud til en liten kort samtale etter første operasjonsdag.
Åsne Linnerud er på plass, og gleder seg stort over at det skjer noe.
– Jeg har ikke vært på jobb her, men har kommet inn litt fra sidelinja for å se hva jeg kan bidra med. Jeg vil gjerne gjøre det jeg kan for å hjelpe til med å få ting opp og stå. Det jeg kan bidra med.I en slik bedrift som dette benytter man det folk er gode på. Og dette kan underbygge røntgen og laben, og det som er vesentlig.
– Vi begynner i det små, dagkirurgisk først, og så bygger vi det opp til det blir noe á la det det var, sier Wenche Gunleiksrud.
– Vi har begynt med småoperasjoner, dagkirurgi. det har vært artig. det var omtrent som i gamledager. Det føles ikke som om vi har vært borte. Kjempeartig!
– Det var spennende. Alt var på plass, og selv om vi mangler litt, så gikk det fint. Noe utstyr er forsvunnet, men de har fått ting på plass til dagen.
– De vil gjerne få til ting. og det er en veldig positiv ånd, sier Britta Herberg, som har stått på også i dagene før, sammen med Mette Våer.
– Vi har gjort alt klart, og vi har tilogmed fått tid til å julepynte litt, jeg og Mette, sier Britta Herberg.
– Vi har kosa oss og sulla på litt her, for å gjøre det klart.
– Det gikk fint å jobbe idag. Det er veldig likt det vi har tenkt. Og det er så morro å være igang. Nå får vi se hvor mange henvisninger vi får. Vi håper det blir mange, sier Våer.
Er det godt å være igang?
– Det har alt å si at det skjer noe for lokalsamfunnet, for beredskap, arbeidsplasser. Det er viktig, og det har vært en veldig fin dag, der alt har gått på skinner, sier Garden.
– Det har vært veldig spennende!
– Det er utrolig viktig. Dette har vi gledet oss til. Jeg har vært med på at det har blitt bygd ned her under Sykehuset Telemark, og når er det morro på bygge opp, sier Linnerud.
– Huset er igang igjen, og utstyret er i bruk igjen, så nå får folk bare ta ibruk tilbudet. Godt å se at lokale leger henviser til oss, og da er vi klare.
Og har pasientene sagt idag?
– De har KJEMPEFORNØYDE, sier de i kor. De har skrytt voldsomt, pasientene. Det har vært morro. Og det har vær veldig god stemning her idag.
– Jeg tror de var veldig glad for å få tilbudet så raskt. Veldig artig å få høre så mye bra.
Nå ryddes det etter dagen.
– Vi gjør det også. Vi får alt på plass til en ny runde. Vi gjør alt, ler Gunleiksrud, som stortrives med å være tilbake.
– Jeg var jo egentlig blitt pensjonist, men det er gøy å komme igang igjen.
– Den beste markedsføringen er fornøyde pasienter. God service før, under og etter at de kommer hit, sier Næss, som er sterkt optimistisk til at folk vil oppdage tilbudet som er igang.
– Gründere er ukritiske optimister, så det tror vi garantert, sier Næss, til en god latter fra alle sammen.
– Nå er vi igang. Nå er det bra. nå er vi der, er de enige om, før de skal feire at den første dagen er godt gjort unna.
Nå jobbes det aktivt med rehabiliteringsavdelingen. Da er det nye ansatte som skal i gang, på døgnkontinuerlig drift. Det skjer først og fremst etter større operasjoner.
– Den store konsesjonen her er rehabilitering, og jeg tror vi har et år på å få det opp å stå. og der ligger det mange arbeidsplasser, sier Næss, som sier at det er logisk å ta seg av pasienten etter et kirurgisk inngrep.
Linker:
Ibsensykehuset