fbpx

Flott 70-årsmarkering for Syverstad og Tronstad

Radio Rjukan12. mars 20153min
syrbekk-tronstad-syverstad-mark_f8e4

Minnemarkeringen skjedde 11. mars, i strålende solskinn på dagen 70 år etter at de to fremtredende motstandsmennene ble drept. Med på markeringen, som hadde over 200 fremmøtte 4 kilometer inn fra riksvegen ved Rauland Høgfjellhotell, var de to motstandsmennenes sønner Leif Tronstad jr. og Torstein Syverstad. Hytta der det skjedde, brant ned på 60-tallet, men det står en minnestein til minne om de to motstandsmennene.

Kaptein og liaisonoffiser i HV-03 Svein Vetle Trae holdt en flott hovedtale, der det viktigste budskapet var at vi aldri må glemme det som skjedde, og betydningen av motstandskampen. Trae er mann bak en rekke publikasjoner der norsk motstandsbevegelse under krigen har vært tema. 

De som fulgte med på TV-serien "Kampen om tungtvannet" fikk helt på slutten av siste episode se at Tronstad og Syverstad ble skutt på hytta på Syrbekk, mens de var en del av "Operasjon Sunshine", som hadde som oppdrag å hindre tysk ødeleggelse av kraftverk og industri i Telemark og Numedal i krigens avslutning.
Meningen var at de skulle bygge opp en Milorg-avdekling på Møsstrond i Vinje.
Men den nazivennlige lensmannen i Vinje, Torgeir Lognvik, måtte man bli kvitt. Han ble lokket til fjells av Jon Landsverk under påskudd om at det var funnet tjuvgods. Lognvik ble arrestert av Einar Skinnarland og Gunnar Syverstad, som sammen med Landsverk fraktet lensmannen til Syrbekk, der også Tronstad skulle komme.

Det foreligge rfler eversjioner av hva som skjedde på hytta, men resultatet er i alle fall at både Tronstad og Syverstad ble drept etter at lensmannens bror Johans Lognvik dukket opp. Syverstad ble skutt, mens Tronstad skal ha blitt slått ihjel med en US karabin.
Etter krigen ble begge Lognvik-brødrene dømt for landssvik.Sønnen til lensmannen, Halvor Lognvik, deltok også på markeringen, som ble eb flott markering som understrekte krigens alvor, og hvordan den rev istykker familier.

Foto: Lars Gunleiksrud

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia