fbpx

Fikk se haltende sykehus-tilbud

Radio Rjukan12. april 20168min
ap-politikere-besok1_c8d8

Det var restene av Rjukan Sykehus som fikk besøk på de to stortingspolitikernes runde i Tinn. I løpet av en time ble de to politikerne vist rundt i det lille området som nå er i drift via Sykehuset Telemark, mens den kommunale delen bare ble pekt på over brua, og de store tomme delene av sykehuset ble det ikke tid til å besøke.


""Istedet ble politikerne vist en liten del av det gamle sykehusbygget over tre etasjer der Sykehuset Telemark nå skulle hatt 10,84 ansatte i forhold til nedbyggingsplanen for Sykehuset Telemark. Det har de ikke. Mangel på lege og sykepleiere medfører at tjenestene bare er delvis i drift. 
De ansatte på poliklinikken var forsiktige i sin kritikk, men på direkte spørsmål fra politikerne måtte de innrømme at det var svært sjelden de så noe til ledelsen, som er basert på Notodden.
– vi har ingen stedlig ledelse, bekreftet Neset.

Politikerne fikk også inntrykk av at de fleste ansatte også jobbet både på Rjukan og Notodden, og at det var ofte at pasienter ble sendt videre i mangel på lege på Rjukan. Antallet sykepleiere i tilbudet er heller ikke oppfylt som forutsatt.
Siden januar har det manglet lege på Rjukan i Oddvar Øygardens sykefravær. De ter ikke satt inn vikar. en svensk lege har vært ert par uker på sykehuset i forbindelse med det polikliniske tilbudet, men stabiliteten i tilbudet er svært skjørt.

""– Noen pasienter velger nok et mer stabilt tilbud andre steder, sa sykepleier Merethe Skinnarland, som fortalte at hun jobbet fire av fem dager i uken på Rjukan, og en dag på Notodden.
På poliklinikken ble politikerne orientert om at det hadde vært stengt i påsken, da halvparten av alle skadene i fylket skjedde i Tinn og Vinje. All eble sendt til kø på Notodden.
– Vi har fått vite at det var ganske hektisk der da, ja, bekreftet Næset.
De to politikerne ristet på hodet over at det ikke engang var et røntgentilbud på tidligere Rjukan sykehus i skisesongen, og at maskinene stod ubenyttet i ferien.
Poliklinikken skal også holde stengt syv uker i sommer. Da vil de ansatte være på Notodden sykehus for å avhjelpe med ferieavviklingen der.


Denne mandagen vart aktiviteten relativt stor, og selv den sykemeldte legen, som er den eneste ved Rjukan sykehus for tiden, Oddvar Øygarden, møtte for å fortelle og si sin klare mening. Øygarden har vært sykemeldt siden januar, og var kritisk til at ingen vikar er funnet fra ST sin ledelses side, noe som skaper problemer for driften av det som nå er en poliklinikk med dialyse, cellegiftbehandling og poliklinikk.Tillitsvalgt Kjellfrid Neset kunne fortelle at de også slet med å rekruttere sykepleiere, og at det flere dager var sterkt redusert drift, samt at det ble helt stengt i ferier.

– Vi har problemer med å rekruttere sykepleiere, fordi det føles som at driften er så usikker, sa Neset, og fortale at de hadde avgitt mye gode folk til Notodden og de kommunale tjenestene. Hun fortalte likevel om at de hadde gode nye sykepleiere på vei inn, selv om de har mistet mye gode fagfolk den siste tida,


""– Men kapasiteten blir ikke utnyttet. Istedet hører vi at de havner på et overfylt Notodden sykehus, mens sengene står tomme her flere dager i uka, sa Neset.

De to stortingspolitikerne stilte klare og avslørende spørsmål, og de ansatte svarte som best de kunne.
– Det er jo helt klart at Sykehuset Telemark ikke oppfyller det de har lagt til rette for i utviklingsplanen, sa Terje Lien Aasland.

– Foreutsetningene for denne planen var å styrke sykehustilbudet i Telemark. Istedet har vi sett en nedbygging av tjenestene, sa Aasland som innrømmet at at Telemark ikke har tjent noe på den såkalte utviklingsplanen.
– Vi har sett en nedbygging av tjenestene og et dårligere helsetilbud i Telemark, konstaterte Asland.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia