fbpx

Ferske tall avslører rekordstor korona-tretthet

Radio Rjukan13. mars 20216min
Lisa Grinaker, fagsjef- og kvalitetssjef i Farmasiet03_Foto JohnnyVaetNordskog

I dag, 12. mars er det ett år siden Norge stengte ned. Mange i Vestfold og Telemark bekymrer seg mindre for smitte nå enn før, og føler ikke at de tåler flere restriksjoner. Likevel er innbyggerne fortsatt flinke, og noen koronavaner ønsker de å fortsette med på lang sikt.

Høyt smittetrykk, nye virusmutasjoner og lav vaksinedekning til tross: 13 prosent av vestfoldinger og telemarkinger føler at de ikke orker flere restriksjoner nå, og 1 av 5 er mindre redd for smitte nå enn tidligere i pandemien. Det viser en ny spørreundersøkelse utført av YouGov på vegne av Farmasiet, Norges største nettapotek.

Likevel kommer det fram av undersøkelsen at 92 prosent av fylkets innbyggere følger anbefalingene like godt som tidligere, og at innbyggerne generelt er flinke til å opprettholde korona-rutinene.

– Det er godt å se at de fleste vestfoldinger og teledøler fortsatt følger restriksjonene. At så mange er mindre redd for smitte, kan henge sammen med at vi har mer kunnskap om pandemien nå enn før, og at smitteverntiltakene har vært med å trygge folk, sier Lisa Grinaker, fagsjef i Farmasiet, før hun legger til:

– Det kan også henge sammen med at mange i Vestfold og Telemark er lei og at flere begynner å nærme seg terskelen for hva de tåler av restriksjoner. Det forstår jeg godt, og jeg noterer meg at innbyggerne i fylket likevel er flinke til å følge anbefalingene.

Generelt i Norge ser kvinner ut til å være mest negative til ytterligere koronarestriksjoner, mens undersøkelsen tyder på at menn er hakket dårligere til å faktisk følge dem.

Gleder seg ikke til å klemme igjen

Til tross for en økende korona-tretthet, er det visse trender vestfoldinger og telemarkinger ønsker å beholde. Over halve fylkets befolkning ser ikke frem til å klemme eller ta folk i hånda igjen når pandemien er over. 3 av 10 i Vestfold og Telemark oppgir til og med at det er fint å slippe å ta folk i hånda eller klemme dem og håper denne trenden fortsetter etter koronatiden.

– Selv om flere gleder seg til å klemme igjen, er dette en fantastisk tid for de som ikke er glad i det. Jeg håper imidlertid at vaner som håndvask og hosting i armkroken fortsetter på sikt, det kan være med på å hindre smitte av andre sykdommer og holde oss generelt friskere, sier Grinaker.

Ifølge statistikken er det på landsbasis den yngre generasjonen som er mest tilfreds med dagens hilse-rutiner, og som håper de vil fortsette etter pandemien.

Vil fortsette å handle på nett

Det er ikke bare redusert kroppskontakt som har blitt populært siden Norge, Vestfold og Telemark stengte ned, netthandelen har også fått et solid oppsving. Over 80 000 i fylket handler mer på nett nå enn før, og hver femte innbygger mener folk burde handle på nett i koronatiden.

– Flere nettbutikker har blitt bedre under koronatiden, noe 12 prosent av fylkets innbyggere har lagt merke til. Og når det gjelder nettapotek, så er det flere som har fått øynene opp for det faktum at de kan bestille reseptvarer på nett, sier hun.

Selv om flere gleder seg til å ta fatt i handlevognen, smaksprøver og koseprat i ferskvaredisken, oppgir 15 prosent av vestfoldinger og telemarkinger at de vil fortsette å handle mer på nett – også etter pandemien.

– Tiden fra og med 12. mars i fjor har vært tøff, og jeg forstår at folk er korona-trøtte. Forhåpentligvis vil ting lette snart, slik at vi får en bedre hverdag der vi selv kan velge hvilke korona-vaner vi vil slutte med og fortsette med. Én ting er sikkert: Det norske folk har bidratt bra i dugnaden, og etter denne innsatsen fortjener vi både håndtrykk og klem – om vi ønsker det.

 

 

Slik har vestfoldinger og telemarkinger det ett år etter at Norge stengte ned:

 

·        13% føler at de ikke orker flere restriksjoner

·        1 av 5 er mindre redd for smitte nå enn tidlig i koronatiden

·        92 % følger restriksjonene like bra som tidlig i pandemien

·        59 % gleder seg ikke til de kan ta folk i hånda eller klemme igjen

·        15% vil fortsette med økt netthandel også etter koronatiden

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia