fbpx

Femte verst på korridorpasienter

Radio Rjukan27. oktober 20168min
sykehuskorridor_70f5

I går var det lukket styremøte i Sykehuset Telemark, der direktør Bess Frøyshov la fram planene for innsparing av 200 millioner kroner i 2017, og idéene for hvordan Porsgrunn sykehus nå skal kuttes. Overføringen av pasienter fra Porsgrunn til allerede overfylte Skien og Notodden sykehus fortsetter, og skal være en bærebjelke i nedskjæringene.

Samtidig er tallenes tale klare når det gjelder korridorpasienter. Sykerhusert Telemark og Skien/Porsgrunn er blant verstingene i Norge her. Helseminister Bent Høie uttalte at det var et mål at det ikke skulle være korridorpasienter på norske sykehus i 2016, et mål som fortsetter for 2017.
Tall Dagsavisen har bladd fram. Tallene for januar til april i år viser at 1,4 prosent av pasientene på norske sykehus likevel måtte ligge i en seng i en korridor, viser tall fra Helsedirektoratet. Det utgjør 17.294 pasienter.
Sykehuset Telemark Skien/Porsgrunn er femte verst i landet, med 2,8 prosent korridorpasienter.

Styret har vært superfornøyd med ledelsen i Sykehuset telemark med direktør Bess Frøyshov i spissen i flere år nå.
Men ifølge et oppslag i TA torsdag slår denne fornøydheten nå sprekker etter evalueringen som foregikk på det lukkede styremøtet. Styret er ikke "helt fornøyd" med sykehusledelsens resultater.
– Det er klart, når vi har den situasjonen vi har, med så mange utfordringer, så skulle styret ønske at vi hadde lykkes bedre enn vi har gjort, sier styreleder Tom Jørgensen  til avisa, på spørsmplet om styret er fornøyd med jobben som adm. dir. Bess Frøyshov og hennes administrasjon har gjort de siste par årene.
– Men på andre områder har vi har nådd resultater, sier Jørgensen, som likevel ikke utover dette vil kommentere evalueringen av ledelsens jobb.
– Det er klart vi har en stor utfordring, det har styret konstatert og det har også administrasjonen. styret har støttet de tanker som nå er lagt fram for det arbeidet som skal gjøres fram mot neste styremøte. At det nå legges en plan for hvordan man skal finne bærekraftige og langsiktige løsninger, sier Jørgensen, som ikke vuil kommentere Frøyshovs tankerom å flytte all aktivitet fra Porsgrunn sykehus til Skien så raskt som mulig.
– Hvis det er direktørens ønske, så må vi forholde oss til de når de kommer. vi kan ikke kommentere på en haug med ulike scenarioer. Vi som styre må forholde oss til realitetene. og foreløpig har vi ikke fått oss forelagt noe, sier Jørgensen. TA skrev tirsdag at Frøyshov ville fjerne all aktivitet ved Porsgrunn for å spare penger, noe som også var en forutsetninmg i den såkalte "Utviklingsplanen for ST".

Neste styemøte er allerede 14. november, og i tillegg til en rask nedleggelse av Porsgrunn sykehus, er det også startet arbeid innen psykiatrien for å se på innsparinger her, ved å legge ned tilbud som er idag, og for å samarbeide med Vestfold.
Porsgrunn sykehus kan bli lagt ut for salg allerede tidlig neste år.

Jørgensen ble ikke spurt om Sykehuset Telemarks forhold til korridorpasienter, menm mener de har økt kvaliteten på mye av det som gjøres på sykehuset.
– Vi er jo der for pasientene, da er det viktig at kvaliteten bedres og at pasientene blir fornøyde, sier Jørgensen.

Det er en kjent sak at svært få pasienter er fornøyde med å være korridorpasienter.

De 10 verstingsykehusene i bruk av sengeplasser i korridorene var:
* Stord sjukehus ved Helse Fonna, 3,9 prosent
* Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo, 3,7 prosent
* Kongsberg og Ringerike sykehus ved Vestre Viken, begge 3,6 prosent
* Sykehuset i Harstad ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, 3,6 prosent
* Sykehuset Namsos, 3,5 prosent
* Sykehuset Telemark, Skien/Porsgrunn, 2,8 prosent
* Helse Bergen, Voss sjukehus, 2,7 prosent
* Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø, 2,3 prosent
* Vestre Viken, Drammen sykehus, 2, 3 prosent

Helseminister Bent Høie sier nå til Dagsavisen at han ikke hadde forventet null korridorpasienter i 2016, og vurderer å øke døgnbøter for å få bukt med problemene.
– Antallet går ned, og da jeg ga dette oppdraget i januar om at målsetningen skulle være å ikke ha korridorpasienter, hadde jeg selvfølgelig ikke forventet at det var en oppgave sykehusene klarte å løse i løpet av fire måneder. Det er riktig å holde fast på at vi ikke skal ha korridorpasienter, og det er et mål jeg vil gjenta for 2017, sier Høie til Dagsavisen.

– Vi har gitt penger til kommunene for å etablere den typen tilbud. Ulike sykehus og områder har ulike årsaker til at de har korridorpasienter. Noen steder betyr det at de må endre måten de jobber på, andre steder blir pasienter liggende fordi kommunene ikke tar dem imot, sier helseministeren.

Kommuner må i dag betale 4.000 kroner døgnet hvis en pasient må ligge ekstra lenge på sykehuset.
– Jeg tror nok ikke vi vil se null prosent noen måned i dette året samlet sett. Vi har også vært igjennom en sykehusstreik som har skapt utfordringer for sykehusene med tanke på å nå denne målsetningen, sier Høie.

Les hele saken i TA
Les hele saken om korridorpasienter i Dagsavisen

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia