fbpx

En natt av de sjeldne

Radio Rjukan15. desember 20156min
gemi-auro_ingr_8563

En del meteorsvermer er såkalte "årlige" – dvs de kommer igjen hvert eneste år til temmelig nøyaktig samme tid. Geminidene er en av disse gjengangerne og den når sin topp rundt den 14. desember. Forventningene var store blant de astrointeresserte, all den tid værmeldingen varslet klarvær og skyfri himmel.

I Atrå kommer ikke stjernebildet Gemini / Tvillingene – som er området stjerneskuddene tilsynelatende kommer i fra – over horisonten før ved 20-tiden, og da Radio Rjukans Astrofotograf var ute for å sjekke forholdene ved halv ni tiden, ble han overrasket av at et enormt nordlys hadde lagt seg over hele Tinn. Dette bilde (tatt med et GoPro Hero 4 Action Kamera som hadde blitt hengt ut tidligere på kvelden) viser nordlyset oppover Gjøystdal med Bergnatten til venstre..

""

Omgående ble et speilreflekskamera satt ut på terrassen på forsiden av boligen og som man kan se av bildet under, fikk også  Atrå sentrum / Austbygde / Tinnsjøen og Hovin sin del av denne fargesprakende opplevelsen. Ikke nok med det: en Geminide satte samtidig en flott stek gjennom det kosmiske lyset. 

""

Og slik fortsatte det i imevis – nordlyset danset over Tinn mens stjerneskuddene suste ned gjennom atmosfæren så gnistføyka sto ut bak, som lange haler. Her en noen andre eksempler på hva man kunne oppleve på himmelen over Atrå mandag kveld.

""

Flott meteor over Gjøystdalsbygda i Tinn.

""

En meteor hadde siktet seg inn på Bergnatten i Gjøystdal.

""

Nordlyset skinte i både grønt, gulaktig og rødt lys.

"" Ytterligere et stjerneskudd på vei retning Bergnatten.

I alt kunne fotografen telle omlag 100 +/- flotte stjerneskudd den tiden han var ute, natt til tirsdag.

Nordlyset ble som nevn også fotografert med et GoPro kamera og omlag 460 stillbilder er satt sammen til en 1080 p HD Time-Lapse-Video. Se videoen her:  https://youtu.be/ANNR1WWWAZ4 

For de som ønsker å vite mer om de årlige meteorsvermen, tidspunkter, vinkler etc, kan vi henvise til denne nettsiden: https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_meteorsvermer

Følg også med på Facebooksiden AstroTelemark for jevnlige oppdateringer over ting mellom himmel og jord.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia