fbpx

Elverhøi rives bit for bit

Radio Rjukan23. mars 20233min
elverhoi (2)

Norsk Saneringsservice AS river nå Elverhøi på oppdrag av Tinn kommune. Rivingen skjer bit for bit mens materialer som trevirke, murstein og annet sorteres med nennsomhet med grabb på gravemaskin. Det tilhører ikke rutinene at det rives hus i verdenarvbyen Rjukan, og slev om bygget ble satt opp i den mest hektiske anleggstida i 1911, er det ansett som lite bevaringsverdig.

Onsdag ettermiddag stod litt mer enn halve huset igjen, mens snøfjonene hang i lufta. Flere som synes det er trust har vært bortom underveis. Selv om bygget ikke er regnet som bevaringsverdig, eller en del av verdensarven, betyr det ikke at ikke mange har minner fra bygget, som var en gammel maskinlaftet skole og forsamlingshus som ble flyttet fra Gvarv til Rjukan i anleggstida for å være pensjonat. Siden har bygget vært elevhybler og kunstnerbolig for den lokale kunstneren Hjørdis Rising.

Furuheim ble til Elverhøy – her er historien

– De er nok et stykke rjukanhistorie som forsvinner, sier Bjørn Iversen som er en av dem som har vært å sett på rivearbeidet.
– Vi kjempa med nebb og kø for bevaring., og når vi er på verdensarvlista er dette en trist dag, sier Iversen som følger nøye med på hav som skjer i verdensarvbyen.

De siste årene, etter Hjørdis Risings død har det stått tomt og til forfall. Tilstandsrapporten fortalte om store råteskader i bygget, og Tinn kommune kjøpte eiendommen og bygget for 900.000 for noen år siden for å sikre seg eiendommen.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia