fbpx

Advarer mot tidenes løsepengevirus – oppdatér Windows og åpne ikke PDF’er du får på mail

Radio Rjukan14. mai 20174min
67595630_3bc1

Fredag ettermiddag ble minst 107 land og 60.000 virksomheter rammet av et dataangrep som er tidenes verste. Blant annet flere norske virksomheter skal være rammet. Blant annet er billettsystemene til flere fotballklubber i eliteserien blitt utsatt for hackerangrepet og hotellkjeden Choice. Det er foreløpig ukjent hvem som står bak, men det spekuleres i Øst-Europeiske hackere.

Angrepet er et mer tradisjonelt virus, men dyktig utført, og medfører full kryptering av innholdet på PCene dine, og gir opp melding om at du kan få de ulåst ved å betale tilsvarende 300 dollar, i Bitcoins. Beløpet tilsvarer over 2.500 kroner alt avhengig av dagens kurs.
Det er imidlertid ingen grunn til å tro at du får tilbake filene hvis du betaler, og i tillegg sponser du flere slike dataangrep i fremtiden.
Det finnes endel fake virus-nettsider som gir samme beskjeder, men de kan unngå ved at du trykker Ctrl + Alt + Delete og avbryter nettleseren i oppgavebehandling. Den type melding er altså et fake eller falsk virus. Så kast ikke PC'en i veggen med én gang hvis du får opp meldinga. 

Hvordan kan du unngå virus?
1) Oppdater programvaren på datamaskinen din. se etter nye oppdateringer helst før 16. mai.
2) Oppdater din antivirus umiddelbart.
3) Ta sikkerhetskopi/backup av filene dine. F.eks. lagre dem på en ekstern harddisk, eller last dem opp i nettsky.
4) Vær årvåken når du leser e-post. Ikke trykk på vedlegg eller lenker i e-poster som ser mistenkelige ut, eller som du ikke har bedt om å få.
5) Er du engestelig, still inn PC'en din til å ikke ville åpne denne typen filer uten at de er skannet av antivirus.

Kilde: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)

Viruset kalles løsepengevirus, men er kraftigere og bedre utført enn det vi har vært vant til.
Krypteringen er så sterk at du kan se filene dine so  tapt, dersom krypteringen først skjer.
I analysen av dette viruset, ser man at det inneholder en norsk språkfil som dukker opp i dusørmeldingen. Det betyr de som står bak, også har hatt Norge i tankene da de laget viruset.

Dersom du allerede er rammet av viruset, oppfordres du til ikke betale pengene. det er ingen garanti for at det er slutt med det, at du får tilbake filene dine, eller at det ikke er lastet inn en bakdør i mellomtida.
Grunnen er også at du ved å betale bidrar til å finansiere kriminell virksomhet, og at de som står bak da vil inviteres til å videreutvikle teknikkene sine.
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia