Etter et lengre opphold på grunn av korona-pandemien fortsetter NIA/Verdensarvsenteret nå foredragsserien om Rjukan-Notodden industriarv. Tirsdag 14. september er det klart for bildekåseriet «Rallar og ingeniør» ved Trond Aasland. Arrangementet er i kafeen på Telemarksgalleriet, Notodden.
Samspillet mellom rallaren, basen og ingeniøren var nøkkelen til en rask og vellykket utbygging av kraftverk og jernbane i de første og stormfulle årene i industrireisingen på Notodden og Rjukan.
Hvem var de? Hvor kom de fra? Hva sto de for? Dette er noen av spørsmålene som tas opp i programmet. Mens ingeniørene i de første år som oftest hadde sin utdanning fra utlandet, var rallaren en svært sammensatt gruppe. Sammen la de grunnlaget for det som i 2015 ble skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Foredraget illustreres med bilder og fortellinger fra noen av de store prosjektene.
– Dette er å gå inn i noen begivenhetsrike år, hvor en blir imponert over hva som ble utrettet. Forskjellene mellom folk var større enn vi kan forestille oss i dag. Hydros ingeniører var selskapets «aristokrater», slik de også var det innenfor den norske ingeniør-profesjonen. Like fullt måtte de finne en form som fungerte i samspillet med anleggsfolka. Selv om det iblant kunne gå ei kule varmt, så må vi si at de lyktes ganske bra. Ikke uten grunn synes mange at de første årene i dette industrieventyret er de mest spennende, påpeker Trond Aasland.
– Forholdene gjør det nå mulig å gå videre med den populære serien med kveldsprogrammer. Flere arrangementer kommer utover høsten, forteller NIAs presseansvarlige Rita Engebakken.
– De gir god mulighet til å bli bedre kjent med verdensarven og mange av de viktige aktørene, forteller Halvor Sælebakke, avdelingsleder ved Verdensarvsenteret i Norsk industriarbeidermuseum (NIA). Av smittevernhensyn er antallet billetter begrenset til 50, forteller hun.
Arrangementsfakta:
Bildekåseri: Rallar og ingeniør v/Trond Aasland
Tirsdag 14.9. starter kl.19.00.
Forhåndssalg av billetter kr 100,- på nia.no/billetter