Hun er den nye prosjektlederen i Rjukan 5.0 – prosjektet som er vedtatt i Tinn kommunestyre etter forslag fra kommunedirektør Terje Kili. Et prosjekt der målsettingen er å gjøre byen Rjukan og Tinn mer attraktiv – vi snakker og bo- og bli-lyst-, og bostedsattraktivitet – kort sagt mer attraktivt for fastboende, tilflyttere og hyttefolk.
Anita Røed ble kjent for flere etter at hun og mannen i begynnelsen av januar fortalte RA at de har flyttet fra storbyen til hytta på Gaustablikk. Det var en beslutning som var tatt før hun så utlysningen av prosjektlederjobben, som var en etterlengtet utfordrende jobb i området.
– Ja, dette er en utrolig spennende jobb. Jeg må jo si at jeg synes det har vært utrolig å følge alt som har skjedd her de siste 25 årene som vi har vært på fjellet – og særlig nå i det siste. Jeg er veldig imponert over at det har kommet mange virksomheter hit, og at det er felles politisk enighet og forankring om å få til ting. Det bør også nevnes at kommunedirektøren gjør en særs god jobb, og at det er mange gode initiativ og engasjement fra Rjukan-folket, mener hun.
– Det å kunne bidra til å skape en urban puls i byen og få hyttefolket til å bli oppmerksom på alt det spennende som skjer her, det gleder jeg meg veldig til, sier Røed, tydelig opptatt av koblingen mellom byen og fjellet.
Som prosjektleder skal Røed blant annet kartlegge dagens situasjon, foreslå strategier og tiltak, samarbeide bredt med aktører i lokalsamfunnet og utvikle en kommunikasjonsplan for å engasjere og informere om prosjektet. Målet er å få flere til å flytte til Rjukan og Tinn.
– Jeg har jobbet innen salg og markedsføring i næringsmiddel-industrien i mange år, i den første delen av karrieren. Jeg har erfaring både fra privat og offentlig sektor. Og jeg har jobbet mye som leder for store komplekse prosjekter med mange stakeholdere*
– Jeg har blant annet jobbet for Gartnerhallen og Synnøve Finden, til det å drive matfestival i Vestfold, så du kan si jeg har jobbet i bredden. Det har handlet mye om å utvikle produkter, konsepter og forretning. Og så er jeg veldig glad i folk. De siste årene har jeg grundet og drevet en konsulentvirksomhet i Oslo, hvor vi har jobbet mye med arbeidsgiverattraktivitet for store selskap, noe jeg tenker kan være overførbart til det å bygge stedsattraktivitet for Rjukan og Tinn.
– Vi har flyttet hit, og jeg har blitt veldig glad i hele Tinn egentlig – og folka her. Det er en helt spesiell kultur. Det er en varme og en vilje til å bidra som jeg opplever som unik, og det må vi bygge videre på. Det er noe man ikke opplever andre steder og i store byer.
– Og så er det jo naturen, den er fantastisk. Og historien, ikke minst. Det er veldig mye å spille på her, men det er å få det ut til de rette, for å trigge de til å kunne se det samme og bli her. Det er det som er utfordringen.
Når det gjelder utviklingen av Rjukan, legger Røed vekt på en gradvis og inkluderende tilnærming.
– Vi må sammen bygge sten på sten og sørge for at tiltakene blir godt forankret og støttet av mange. De større tiltakene ligger nok noe ut i tid, slik at vi kan bruke tid på å samle innspill, engasjere bredt og skape enighet om veien videre. På den måten sikrer vi at utviklingen blir bærekraftig og treffer behovene til både fastboende, tilflyttere, hyttefolk og næringslivet.
Anita Røed starter i jobben som prosjektleder i Rjukan 5.0 den 1. mars.