fbpx

Una vil på Stortinget

Radio Rjukan3. oktober 202412min
Una Pasovic

Rjukanjenta Una Pasovic (28) har blitt innstilt til kampvotering om 1.plassen på Telemark SVs liste til årets stortingsvalg. Hun trådte sine barne- og ungdomssko på Rjukan, før hun flyttet til Oslo for å studere, og der ble hun rekruttert inn i hovedstadens SV-avdeling. Her er hun nå er helt i toppen som nestleder, en funksjon hun har hatt siden mars 2022.

– Jeg vil på Stortinget for Telemark SV! Det har jeg veldig lyst til. Jørn Langeland gjorde jo en formidabel innsats for fire år siden, da han stod på førsteplassen for Telemark SV. Han manglet jo bare 97 stemmer for å komme inn på Stortinget den gang. Jeg har veldig troen på at Telemark SV kan få til de siste stemmene man trenger for å få inn en representant inn på Stortinget, og den plassen vil jeg gjerne ha, sier en ubeskjeden Una Pasovic.

– Jeg forstår det at nominasjonskomiteen var i kontakt med deg. Fortell hvordan det skjedde!

– Jeg bor jo i dag i Oslo og er nestleder i Oslo SV, og nominasjonskomiteen tok kontakt med meg for å søke kandidater litt utenfor de som bor i Telemark, men som har sterk tilknytning til fylket. Da jeg ble ringt synes jeg det var en veldig positiv opplevelse, og jeg sa ja. Jeg har lyst til å legge inn 110% for Telemark og da skal jeg jobbe for Telemark og SVs politikk i Telemark.

– Men du bor jo i Oslo nå, du har ikke mistet touchen med Telemark altså?

– Ikke det helt tatt. Det er jo 13 år siden jeg startet Sosialistisk Ungdom i Tinn, og jeg har alltid hatt et brennende hjerte for Telemark, og har egentlig hatt min politiske oppvåkning i Tinn og Telemark, Telemark SV har også gitt meg alle de mulighetene jeg nå har. Så selv om jeg ikke bor i Telemark akkurat nå, så brenner jeg jo fortsatt for Telemark, distriktspolitikk, og vil jobbe for at det skal være at mulig å leve gode liv i hele fylket.

– Jeg har vokst opp med å jobbe hardt for helsetjenester, arbeidsplasser og kulturopplevelser. Det har jo vært veldig tett på meg, og det er det som har formet meg, så jeg kjenner det er ingen andre jeg er mer motivert for å jobbe for på Stortinget enn for Telemark.

– Så du er fortsatt telemarking, altså?

– Jeg er fortsatt telemarking, og hvis noen spør hvor jeg er fra, så sier jeg alltid at jeg er fra Rjukan og Telemark.

– Hva sier familien der hjemme? Vi vet jo at de er på ditt parti kan man si?

– Ja, det er ikke noe tvil om at jeg får mye støtte hjemmefra, og at mamma er veldig begeistret også, selvfølgelig. Hun har jo stått på liste for Telemark fylke selv, så det er jo gøy!

Telemark SVs nominasjonsliste ble lagt ut mandag, og der er det delt innstilling mellom Una Pasovic fra Tinn og Vilde Athena Berg-Nilsen fra Porsgrunn på topplassen. Komiteen har altså en delt innstilling på 1. plass, der et flertall på fire innstiller på Berg-Nilsen, og et mindretall på to innstiller på Pasovic fra Tinn. Innstillingen ellers er enstemmig.

Medlemmene i valgkomitéen som har innstilt på Berg-Nilsen (f. 1999) er Ådne Naper, Torunn Hovde Kaasa, Etty Nilsen og Guro Høibo, mens de to som har innstilt Pasovic er Oda Amalie Hjertstrøm Kise og Nils Johan Svalastog Garnes. Så det blir altså kampvotering mellom Grenland mot utkant-Telemark på nominasjonsmøtet.

– Er ikke det litt vanskelig når det er lagt opp til nominasjonskamp og kampvotering?

– Jeg tenker at hvis man skal ha det som trengs for å sitte på Stortinget, så må man også kunne tørre å stå i en nominasjonskamp. Jeg tenker at hvis man oppriktig mener man er den beste kandidaten, så må man også tørre å kjempe for det. Og det har jeg tenkt å gjøre!

– Det blir spennende. Nominasjonsmøtet blir vel om en måneds tid. Så da er det bare ut og tale den gode sak. For meg er det veldig viktig at vi har en liste som har tydelige kandidater på topp, som snakker for og om distriktene. Også at vi har kandidater som representerer en minoritetsstemme. Og der tror jeg at jeg leverer på begge de punktene. Og så håper jeg også at andre folk i Telemark SV ser verdien av det jeg bringer på bordet, og de erfaringene jeg har fra både Telemark SV men også Oslo SV og det sentrale Norge.

– Er det noen spesielle måter du skal markere deg i forkant av det endelige nominasjonsmøtet?

– Det er jo bare å gå ut og snakke med folk. SV er jo et flott fellesskap, så jeg har jo lyst til å sørge for at folk blir godt kjent med meg, og hva jeg kan bidra med inn der, og så får man håpe på det beste.

– Hvor lenge har du hatt en stortingspolitiker i magen, Una?

– Det har egentlig ikke vært så lenge. Jeg har jo vært aktiv i SV i mange år, men jeg har egentlig ikke tenkt på det. Jeg har alltid tenkt at det å sitte på Stortinget er noe man kan gjøre når man er 40, ikke sant? Det er ikke noe man har ikke dårlig tid for å få gjort – å komme seg på Stortinget. Men når jeg da ble oppringt, så kjente jeg en gnist for at kanskje dette er et tegn på at det er nå jeg har muligheten.

– Og jeg kjenner at det er vanskelig å legge i fra seg tanken om å bidra på den måten. Og ikke minst komme litt tilbake til Telemark og drive valgkamp for fylket jeg er så glad i. Det å gi tilbake til både Telemark SV som har gitt meg så mye, men også til folk her i Telemark som jeg har vært så opptatt av før. Og komme inn igjen og legge inn den innsatsen for hele fylket.

– Hva er det som sånn umiddelbart er dine fanesaker?

– Jeg har jo noen hjertesaker selvfølgelig, som jeg tenker man trenger å kjempe for på nasjonalt nivå da. Først og fremst er det jo selvfølgelig distriktspolitikk. For at landet vårt skal gå rundt så er vi helt avhengig av å bruke hele landet. Vi trenger jo distriktene for at ting skal gå rundt. Folk må kunne bo i distriktene for at vi skal kunne fiske fisken vår, dyrke potetene vår, produsere strømmen vi bruker.

– Og vi må ha nærhet til de tjenestene som man er helt avhengig av, så jeg vil jobbe for gode lokalsamfunn rundt om i hele landet – og det er også god bypolitikk, at man har god distriktspolitikk. Jeg tror det er en erfaring jeg tar med meg inn, og en styrke som jeg har at jeg kjenner både storbyen og distriktene.

– Det andre jeg er veldig opptatt av er jo arbeidslivspolitikk. Jeg er jo opptatt av et seriøst, trygt og likestilt arbeidsliv, og det som bekymrer meg særlig i Telemark er jo arbeidsledigheten, ikke minst blant unge. Jeg ser det er utfordringer med deltidsproblematikk i oppvekst- og helsesektoren, og så ser jeg at vi i Norge har hatt en politikk som har gjort at vi har mistet en del tjenester i offentlig regi. Så det å ta tjenester tilbake til distriktene er også noe jeg brenner for.

– Og så er det integreringspolitikk. Det er ikke noe hemmelighet for folk på Rjukan at jeg har vokst opp i et hjem hvor vi har vært veldig opptatt av innvandrings- og integreringspolitikk, og har jo selv foreldre som har flyktet til landet under krig. Jeg tror Norge blir rikere av mangfold, og det gjør oss til en mer kompetent nasjon at vi har et mangfold blant oss. Det er noe jeg virkelig brenner for.

– Jeg mener jo at alle disse tre sakene henger jo i hop, fordi man får jo ikke god integreringspolitikk uten levende lokalsamfunn og et inkluderende arbeidsliv, og på samme måte får man heller ikke levende lokalsamfunn uten folk og arbeidsplasser. Så her tenker jeg at de tre sakene utfyller hverandre på en god måte, og jeg tror det kan bidra til en bedre politikk i Telemark.

– Og så kan jeg jo legge til en sak til som jeg også brenner for, og det er kultur- og fritidstilbud. Telemark er jo et kulturfylke, og som SV så brenner jeg for at kulturen skal være nær folk. Jeg hadde jo deltidsjobb da jeg var ung på Rjukan kino, og det fortalte meg noe om hvor utrolig verdifullt det er for lokalsamfunnet å ha den type lavterskel kulturtilbud der folk bor. Det er det som skaper gode samfunn og gode liv. Og jeg tror det gjør både hverdagen vår rikere og gir oss mer rom for meningsutveksling.

– Så jeg vil jobbe for å styrke Telemark som et slags kulturhovedstadsfylke i Norge. Og sikre at f.eks. Teater Ibsen skal få sikker finansiering. Jeg tenker at det er sånne viktige kulturaktører som det vi må ta vare på i Telemark, avslutter Una Pasovic.

Telemarks SV – Nominasjonskomiteens innstilling til Stortingsvalget 2025

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia