fbpx

1. mai på Vemork

Radio Rjukan30. april 20245min
1.maihistorisk (1)

Hvert år samarbeider Norsk Folkehjelp og arbeiderbevegelsen om en felles 1. mai-aksjon for internasjonal solidaritet. Siv Mjaaland er fungerende leder for avdeling for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, og kommer til Vemork for å snakke om hvorfor sterk og vedvarende støtte til det Palestinske folk er viktig, og vil være viktig i tiden som kommer.

Siv Mjaaland har jobbet i flere internasjonale organisasjoner, som Leger uten grenser, Redd Barna og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Hun har jobbet med medisinsk nødhjelp, barns rettigheter i krig og kriser, kvinners rettigheter i arbeidslivet i Sør-Asia og beskyttelse av sivile i konflikt.

Siv Mjaaland har også sterk tilknytning til Rjukan, faren hennes Kjetil Unneberg og moren Marianne Mjaaland jobbet begge på Rjukan i flere år, moren på Hydro og faren på Rjukan sykehus og, lillesøsteren hennes bor på Rjukan og hun har tilbragt mye tid sammen med familien og på turer i Rjukans fantastiske natur. I tillegg er hun gift med Audun Lysbakken, som derfor også kommer til Rjukan på 1. mai.

Millioner av mennesker lever i områder hvor det befinner seg landminer og klasebomber. Steder hvor barnas skolevei i verste fall går gjennom et minefelt. Hvor et steg i feil retning kan være fatalt. Et stort flertall av ofrene for eksplosive våpen er sivile. Nær halvparten av dem er barn.

Norsk Folkehjelp har beskyttet sivile mot eksplosive våpen siden 1992.

– De umenneskelige lidelsene det palestinske folket nå opplever er fortsettelsen av en 75 år lang tragedie. Våre kolleger i Palestina forteller at de aldri har opplevd noe som ligner situasjonen de er i nå. Gaza har blitt nærmest konstant bombet siden 7. oktober 2023, og på Vestbreddene har de systematiske overgrepene og den vilkårlige volden forverret seg kraftig. Dette er en menneskeskapt katastrofe, sier Mjaaland.

– Vi har klarert mer enn én milliard kvadratmeter land og fjernet mer enn 2 millioner landminer og eksplosiver i over 40 land. Fortsatt ligger millioner av miner og klasebomber i bakken.

Norsk Folkehjelp skriver på sine nettsider:
«Norsk Folkehjelp startet med å rydde opp etter krig og konflikt. Etter å ha vært vitne til de konsekvensene av bruk av disse våpnene, forsto vi snart at vi i tillegg måtte jobbe for å begrense bruken. Vi tok derfor en aktiv rolle i arbeidet med å få på plass internasjonale forbud mot miner og klasebomber.»

Foruten mine og eksplosiv-rydding jobber Norsk Folkehjelp idag med kampanjer og påvirkningsarbeid, beskyttelse av sivile og miljø i krigsomÅrder, samt minebevisstgjøring og sikring og destruering av våpen.

Vemork har gratis adgang på 1. mai, og kaféen har satt om en middagsmeny. I tillegg til at siv Mjaaland skal foredra kan du høre 1.mai appell ved Stortingsrepresentant Jone Blikra før Siv Mjaaland slipper til. Programmet på 1. mai ledes av NIA-direktør Anna Hereid, og Trond Ytterbø, kjent fra Notodden Blues Band står for kunstnerisk underholdning.

Arrangementsfakta:

1. mai på Vemork 2024 kl.15
Appell ved Stortingsrepresentant Jone Blikra
Innlegg: Fungerende leder for Humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, Siv Mjaaland
Kunstneriske innslag: Trond Ytterbø, Notodden Blues Band mm.
Konferansier: Anna Hereid, direktør NIA
Museet er som vanlig åpent fra 12.00 på 1. mai og på kafe Vemork serveres følgende meny:
Meny.: Middag: Svinefilet med nykål, morenepoteter og urtesaus. + kaffe og dessert.
Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia