Vi har lenge visst at lokalhistoriker, journalist og forfatter Helge Songe nå jobbet med en bok om Rjukans "tvillingby" Notodden.
Årvisst har det kommet en ny bok fra Songes hånd hvert år før jul siden 2010.
Og plutselig så er den ute, godt taimet i forkant av årets julegavehandel, samtidig som den er beregnet å være interessant for turister og besøkende i verdensarvbyene – som vil vite mer.
Boka "Pionérbyen Notodden" er i hardback-cover og har teksten på både norsk og engelsk, akkurat som hans siste to bøker "Fabrikkbyen under Gaustafjell" og "Gaustatoppen", som begge har vært en kjempesuksess både salgs- og opplagsmessig.
– Boka er annerledes på mange måter. Både fordi Rjukan og notodden ikke er så mye tvillingbyer som vi har likt å si, og som nå er en felles del av verdensarven, men jeg har oppdaget at forskjellene er flere enn vi tror, sier Songe, som håper at Notodden-boka blir like stor suksess som de foregående.
– Det er viktig at folk leser forordet på boka. Dette er ikke en Notodden-biografi, men en kronologisk fortelling om framveksten av byen ved heddalsvanet. Boka forteller ikke kulturhistorien, og ikke om menneskene, livet og utviklingen i detalj, men beskriver omfanget av en teknologisk utvikling og industribygging nær sagt uten sidestykke, skriver Songe i forordet.
Notodden kommune og Øst-Telemark Brukseierforening har med sponsorbidrag gjort boka mulig, i tillegg til god hjelp fra Notoddens lokalhistorikere Edgar Gundersen og Trond Aasland, samt Notodden Biblioteks medarbeidere. Boka er rikt illustrert av forfatterens egne fotos i tillegg til bilder fra Hydro rikholdige samling.
Boka vil bli anmeldt på Radio Rjukan seinere.
Tidligere har Helge Songe gitt ut følgende bøker:
Krossobanen (m/Tom Nilsen) (2001)
Arnestedet (2005)
Gaustatoppen (2006)
Lystreiser i Vestfjorddalen på 1800-tallet (m/Torbjørn Myhre) (2010)
På sokkel i Tinn (2011)
Gaustabanen (2012)
Fabrikkbyen under Gaustafjell (2013)
Gaustatoppen (2014)