I forbindelse med Borgerlønnsseminaret i Tinn Kommune og feiringen av første mai vil billedkunstner Marianne Heier holde en taleperformance på Vemorkbrua.
Verket er spesialbestilt for anledningen og fremføres for første gang. Heier har tatt utgangspunkt i Rjukans sterke lokale historie og blandet den med referanser fra poesi, popmusikk, vitenskap og samtidspolitikk. Angst og håp, lys og mørke settes opp mot hverandre og peker mot en ukjent og usikker, men samtidig mulighetsfylt fremtid. Fremførelsen låner uttrykk fra spoken word-poesi, sang og koreografi.
Taleperformancen er første ledd i Heiers større stedsspesifikke kunstprosjekt for Rjukan, som vil videreføres i form av en forestilling med lokale aktører over sommeren.
Marianne Heier (f. 1969, Norge) er billedkunstner basert i Milano og Oslo. Spørsmål knyttet til økonomi og verdisirkulasjon er sentrale i hele Heiers kunstnerskap, med gavens iboende makt som tilbakevendende tema. Hun stiller spørsmål ved det «åpenbare» og inviterer til andre tolkninger og muligheter. Arbeidene hennes har blant annet form av forestillinger, installasjoner og tekster.
Heier er utdannet ved Brera i Milano og Kunstakademiet i Oslo. Hun var festspillutstiller i Bergen i 2012, og vant Lorck Schive kunstpris i 2013. Arbeidet hennes er kjøpt inn av Nasjonalmuseet, Preus museum, Stavanger kunstmuseum og Henie Onstad Kunstsenter, og hun har produsert flere større offentlige verk på bestilling fra KORO og Nasjonale turistveger.