Det er den enorme flyktningesituasjonen inn i Europa som er årsaken til at Skinnarbu, som nå har skiftet navn fra Skinnarbu Høyfjellshotell til Skinnarbu Nasjonalparkhotell, har gjort avtale om å ta inn flyktninger i lavsesongen.
Høsten er vanligvis et tidspunkt da belegget er lavt for hotellet, som har fått ny ledelse etter at det forrige driverselskapet gikk konkurs i våres.
Igår ankom 72, idag ankom 89 nye, og i løpet av uka kan det nesten en dobling av det, opptil 250 flyktninger som skal bruke Skinnarbu Høyfjellshotell som transittmottak eller hastemottak, bekrefter hotellets nye daglige leder Roar Myhre Walmann overfor Radio Rjukan.
– Det går i ett her nå, og vi gjør alt vi kan for at vi skal ta imot gjestene på en best mulig måte, sier Walmann, som lover å fortelle mer imorgen.
Hastemottak vil si et mottak som i utgangspunktet er for noen dager, kanskje 10 til 20 dager som et hotellopphold før de eventuelt fraktes videre til et mottak eller at de bosettes der de får være lenger.
Flyktningene som kommer først og fremst fra Syria, men også fra Afghanistan og Eritrea.
Flere av flyktningene er kurdere, som har vært på flukt i lang tid.
Det er den akutte flyktningesituasjonen man opplever som gjør at UDI er på desperat jakt etter steder å plassere flyktningene for å ta best mulig imot dem, etterhvert som de kommer til Norge:
Foreløpig er dette en avtale mellom Skinnarbu og UDI, uten at Tinn kommune har vært involvert, eller informert.
Likevel er Tinn kommunes ledelse kjent med at flyktningene er iferd med å ankomme Skinnarbu.
Tinn kommune har på sin side foreslått flere andre steder som mottak i den situasjonen som er oppstått, der Tinn i løpet av kort tid kan ha en situasjon der det huses opptil 800 flyktninger og asylsøkere på midlertidig basis.
Tinn kommune har foreløpig tatt informasjonen til etterretning, som en sak mellom Skinnarbu og UDI, og er forberedt på at dette etterhvert kan også påvirke kommunale funksjoner, og skape behov som må dekkes enten inne for helse eller andre områder.
– Vi har ikke fått noe informasjon om dette hverken fra Skinnarbu eller UDI, og det har ikke Mandheimen heller, forteller rådmann Rune Lødøen.
– Foreløpig tar vi det til etterretning, og så får vi se hvilke behov og konsekvenser drette får for kommunen, sier Lødøen, som forteller at de er lovet ekstramidler fra UDI i forhold til ekstra tiltak som må gjøres i tida som kommer.
Kommunen har selv gitt forslag til mulige mottak i kommunen, blant annet Skirva Fjellkyrkje og Fjellstuia, i tillegg til presteboligen og et par andre steder.
– Vi skal ta best mulig imot dem, og