Bildet viser når partiene møtte på kommunesammenslåingsdebatt på Rjukan Bibliotek i våres.
Siden valget i 1987 har Radio Rjukan annethvert år fulgt valgene i Norge, men det er først og fremst lokalvalgene som får fokus. Den løokale partiutspørringa på Radio Rjukan har stor oppmerksomhet fra lokalbefolkningen, og også en avgjørende finger med i spillet når man gjør sitt valg av parti i stemmelokalet.
– Jeg tror at mange ordførere i Tinn siden da har fått tillit av å stille opp på lufta. Folk vil gjerne høre hvem de stemmer på, og hvilke meninger de egentlig har. Å si noe over eteren i en utspørring, der du grilles over svak varme, forteller mye om både parti og politiske standpunkter, sier redaktør Ole Jon Tveito, som selv inntar stolen som grill-mester.
Fra onsdag til onsdag blir det en ny partiutspørring hver dag, klokka 17, med reprise kl 19 og 22 hver kveld, og igjen kl. 12 dagen etter.
Slik er lista:
Onsdag 2. september: Miljøpartiet De Grønne
Torsdag 3. september: Arbeiderpartiet
Fredag 4. september: Høyre
Mandag 7. september: SV
Tirsdag 8. september: Sp
Onsdag 9. september: Venstre
Torsdag 10. september: Listetoppdebatt på Rjukan Biblioteks lesesal kl 19
Fredag 11. septermber: Listetoppdebatt sendes på Radio Rjukan i opptak
Lørdag 12. september: Fra 12 – repriser på utspørringer og Listetoppdebatt.
Opp igjennom åra har vi opplevd store omveltninger nesten fra lokalvalg til lokalvalg etter at lokalradioen kom med i bildet. Før det var det traust og fast oppslutning om partiene.
– Det henger nok sammen både med samfunnsendringer og at partilojaliteten har forvitret i større grad, men jeg ser ikke bort fra at i alle fall ordførerkandidater har kommet styrket ut av å være mye represntert på eteren.
– Øystein Dahle (Tverrpolitisk liste), Olav Ulleren (Sp), Berit Stormoen og Steinar Bergsland (Høyre), Erik Haatvedt (Ap) har alle blitt ordførere etter å ha opplevd politiske ras, og etter god tilbakemelding om hvordan de fremstod på direkten og på lufta på radio, sier Tveito.
– Årets valgkamp er den mest spennende på årtier. FrP og KrF er borte, mens De Grønne er nye. Høyre og Ap har opplevd tillitssvikt som følge av sykehussaken, og SP og SV kan komme styret ut som følge av samme sak.
Det er fire ordførerkandidater, som alle har sterk posisjon. det blir spennende, sier Tveito, som tror at enda mindre er avgjort på forhånd enn før.