Ny rapport foreslår tiltak mot fremmede fiskearter, med særlig vekt på Telemarkskanalen og Hardangervidda.
Ingen økosystemer har flere truede arter enn ferskvann. En av de viktigste årsakene er at fremmede arter spres av mennesker, og truer de fiskeartene som er der fra før. I tillegg til at det naturlige biologiske mangfoldet angripes, blir også i mange tilfeller vannkvaliteten dårligere. Man kan også miste naturgoder som fritidsfiske. På oppdrag fra Miljødirektoratet har Norsk institutt for naturforskning (Nina) i en ny rapport foreslått tiltaksplaner for å hindre at ørekyt, suter, gjedde og solabbor sprer seg i tre ulike områder.
– Rapporten konkluderer med at tiltakene vil redusere risiko for spredning av disse artene, også på lengre sikt, sier miljødirektør Ellen Hambro.
På Hardangervidda er trusselen at den regionalt fremmede fiskearten ørekyt skal spre seg vest for vannskillet. De mest effektive tiltakene vil ifølge rapporten være å fjerne ørekyt ved hjelp av rotenon over et større område enn i dag, samt å sette opp flere fiskesperrer.
– En spredning av ørekyt vest for vannskillet vil medføre at fisken fritt kan spre seg over hele Hardangervidda og nedslagsfeltet ned til sjøen, noe som vil gi svært negative konsekvenser for det naturlige biologiske mangfoldet, sier Hambro.
I Telemarkskanalen anbefaler Nina å fjerne gjedde og suter fra øvre del av kanalen. Tiltaket vil ifølge rapporten bety mye for å hindre artene i å spre seg til et stort antall nye vann.
– Fremmede fiskearter følger båtene opp slusene. For at båttrafikken skal kunne videreføres i Telemarkskanalen, uten fare for spredning av fremmede arter som gjør stor skade på det biologiske mangfoldet, er det viktig å gjennomføre tiltak som hindrer en slik spredning, ifølge Hambro.