Det er vårens siste bibliotekarrangement før sommerens fokus settes inn på Rjukan Bibliotek.
Nok en gang et foredrag i rekken av forskningsforedrag, som er et unikt samarbeid mellom Høgskolen i Telemark og Rjukan Bibliotek.
Det er professor Nils Ivar Agøy ved Høgskolen i Telemark som skal holde foredraget om en annen professor, og etterhvert forfatter J.R.R. Tolkien.
Tolkien er en av verdens mest leste forfattere, særlig kjent for The Lord of the Rings fra 1954-55 og barnebøkene Silmarillon og The Hobbit fra 1937.
I dette foredraget tar professor Nils Ivar Agøy for seg hvordan en temmelig ukjent språkprofessor kom til å skrive verker som har vist seg å ha en særegen evne til å fengsle leserne og som er blitt kulturelle referanser.
Nils Ivar Agøy er en norsk historiker, teolog, oversetter og forfatter. Han er professor ved Institutt for kultur- og humanistiske fag, Høgskolen i Telemark, der han underviser i historie og idéhistorie. I tillegg har han skrevet en rekke bøker og artikler om blant annet den norsksvenske unionsstriden, fredsbevegelsen, arbeiderbevegelsen og mellomkrigstidens hemmelige militærapparat. Videre har han skrevet og snakket mye om Tolkien og hans bøker, både i inn- og utland.
Han mottok i 1995 Bastianprisen for sin oversettelse av boken Silmarillion skrevet av J.R.R. Tolkien. I 1981 var han også en av initiativtakerne til opprettelsen av Arthedain som er Norges Tolkienforening og han ble utnevnt som deres første æresmedlem for sitt arbeid i foreningen.
Den 28. mai skal han dele av sin store kunnskap om en unik forfatter, som gang på gang har revet med seg publikum, nå de siste 15 årene som følge av trilogi-filmatiseringene av Ringes Herre og Hobbiten.
Litt mer om Tolkien fra Wikipedia:
Tolkien var Rawlinson og Bosworth-professor i angelsaksisk språk på Pembroke College ved Universitetet i Oxford fra 1925 til 1945 og professor i engelsk språk og litteratur ved Merton College, også ved Oxford, fra 1945 til 1959. Tolkien var nær venn av C. S. Lewis. De var begge medlemmer av den uformelle diskusjonsgruppen kjent som Inklings. Tolkien ble utnevnt til kommandør (CBE) av Order of the British Empire av dronning Elizabeth den 28. mars 1972.
Etter Tolkiens død utga sønnen Christopher en rekke arbeider basert på farens omfattende notater og upubliserte manuskripter, blant annet Silmarillion. Disse historiene, diktene, fiktive sagnene, oppdiktede språkene og litterære essay utgjør sammen med Hobbiten og Ringenes herre en sammenhengende fortelling om en fantasiverden kalt Arda, og om Midgard som ligger i Arda. Mellom 1951 og 1955 brukte Tolkien termen legendarium, det vil si legendesamling, om store deler av disse skriftene.
Selv om mange andre forfattere har utgitt bøker om fantasiverdener før Tolkien, ledet den store suksessen til Hobbiten og Ringenes herre til en oppblomstring og populær fornyelse av genren. Dette har ført til at Tolkien populært kalles moderne fantasilitteraturs far. Mer presist regnes han som opphavet til det som kalles «high fantasy». I 2008 rangerte avisen The Times Tolkien som nummer seks på en liste over de femti største britiske forfattere siden 1945. Forbes rangerte ham i 2009 som den femte største døde berømthet målt etter inntekt.
Til inspirasjon før foredraget?
Fakta:
Tid: Torsdag 28. mai kl. 19.00
Sted: Rjukan bibliotek
Gratis inngang