Prosjektet til Bjørn Helge Bystrøm er å få tilbake de karakteristiske byggene i Rjukan sentrum, som stod der tidlig i rjukan bys opprinnelse. Bystrøm jobber selv i Tinn kommunale brannvesen, og har der latt seg fascinere av historien.
– Jeg har et stort ønske om å få satt opp to av de fem brannkioskene som var plassert strategisk langs Sam Eydesgate, fra Fabrikkbrua ned til Skibakkesletta, forklarer Bystrøm.
– De skal ikke være brannbuer lenger, i alle fall er det ikke det som først og fremst er tenkt. Jeg er åpen for forslag til hva buene kan brukes til, men det vil være artig å få dem tilbake i bybildet, som en del av Verdensarbven, sier Bystrøm til Radio Rjukan.
– Det er foreløpig kommet inn forslag om selvbetjent overnatting og til ulike typer lagring.
Han har fått mange interessenter og sponsorer, og ikke minst Rjukan videregående skole til å bygge dem gratis som en del av undervisningsopplegget for byggfagelever ved skolen. Men likevel kommer det kostnader til materialer som må finansieres.
– Alle er positive, men det står fortsatt på litt pengemangel, sier Bystrøm.
Elevene ved Rjukan VGS bygger to buer, selv om opprinnelig forespørsel var en. Dette er fordi det må være bok arbeid for en klasse mens de holder på.
– Men da ble prosjektet plutselig dobbelt så dyrt også, men vi måtte jo bare kjøre på, sier Bystrpøm, som har fått mange sponsorer med i prosjektet, men må ha flere.
– Brannbuene ble bygget ca 1911 og fungerte som brannstasjoner frem til stasjonen ved hydro ble bygget. Dette er et lite “verdensarv prosjekt” som jeg prøver og få til. Industriarbeidermuseet har skaffet original tegninger av brannkioskene, verdensarvkoordinator Øystein Haugan, sammen med planavdelingen i Tinn kommune, har vært veldig positive til prosjektet, forteller Bystrøm.
– Plassering av kioskene vil sannsynligvis være nedenfor Bøen skole og muligens ved Skibakkesletta der to slike stod originalt.
Byggfag på Rjukan videregående skole bygger kioskene for meg, og jeg hører at de vurderer å starte opp en verdensarv-linje for restaurering av gamle objekter, så dette burde jo være midt i blinken for dem, sier Bystrøm, som har flere å takke for interessen.
– Snekker gutta til museet vil være en samarbeidspartner mot skolen når det skal produseres detaljer til kioskene. Kioskene må bli så lik originalen som mulig i forhold til verdensarv. Når kiosken er oppe, vil Tinn Brannvesen ta hånd om vedlikeholdet, sier Bystrøm, som har satt opp et budsjett på 75.000 kroner per kiosk.
Nå har han sendt forespørsel om sponsing til Hydro Energi, Rjukan Håndverkerforening, Tinn Sparebank, Odd Fellow, Rjukanlys, Yara, Scana Skarpenord, Tinn Energi, Green Mountain Data Centre, Levo og Lions Club Rjukan. Men han vil trenge flere sponsorer.
– Det er bare å melde seg, sier Bystrøm, som også vuderer å starte et crowdfunding eller folkefinaniserings-prosjekt på å få det fullfinansiert.
– Nå fikk jeg greie på idag at Fargerike Thorud stiller med maling i tidsriktig farge, og per Thorud har vært å lært opp elever i litt rundt det, sier Bystrøm.
– Det vil blir satt opp et informasjons skilt på 1 x 2 meter tomta til brannkiosken hvor det kommer frem hvem som er sponsorer. Byggetegninger og bilder av kiosken vil også komme her.
– Jeg har opprettet en konto i Tinn Sparebank med navn Brannkiosk kontonr. 2620 4331757, så det er bare å begynne å bidra, sier Bystrøm med glimt i øyet.
– Jeg håper flere vil være med på laget og bidra til at brannkioskene blir realisert!