Tinns nye rådmann Rune Engehult presenterte budsjettet for politikerne i Tinn kommunestyre torsdag ettermiddag.
– Jeg må dessverre foreslå kutt som jeg vet vil opprøre mange av dere og også blant befolkningen i Tinn, sa Engehult før han detaljert forklarte et opplegg der politikerne selv kan være med å regne ut i excel, hva et kutt eller en påplusning vil føre til, og få det hele til å gå opp økonomisk.
På rådmannens foreslåtte kuttliste ligger nedleggelse av Miland og Hovin skoler, nedleggelse av Hovin legekontor og dagaktiviteten ved Solvang, kutt i støtten til Notodden lufthavn, Røde Kors hjelpekorps og til løypemaskiner til Blefjell og Lysløypas venner i Hylldalen, og neste års videreasfaltering av Skirvedalsveien.
Det blir heller ingen gjenoppretting av kommunalsjef-stillingen Bystrøm forlot, og det blir kutt i renhold, vedlikehold og i asfaltbudsjettet. Det foreslås også stillingsreduksjon i kulturskolen, i politisk avdeling, reduksjon i bruk av media og markedsføring, herunder sikkert også lokale medier RA og Radio Rjukan.
Dette blir dyrere: SFO (+1,8%), SFO-mat (+4,4%), Kino (+5,3%), Kulturskole (+3-3,8%), Plan og byggesaker (+20%), slamtømming (+10%), Vann (opptil 5%), Avløp (opptil 16%), Mat på eldrehjem (+8%), Hjemmetjenester (+2,5%), Leie trygghetsalarm (+67%), Rehab/korttidsopphold (+3,2%) og Makspris på husleie øker med 500,- kroner.
Det forelås også at Tinn kommune melder seg ut av Norsk Bane, Hsaukelivegen AS, Norges nasjonalparkkommuner og Utmarkkomunenes sammenslutning.
Rådmannen påpekte at statlige føringer fra regjeringen gjør at Tinn bare får en vekst i frie inntekter på 1,9%, som er 1 % under landssnittet i statsbudsjettet, og at flere nye ordninger som kreves av kommunene gjør at Tinn kommune må innføre tiltak som koster penger, etter overføringa av krav fra statlig hold.
Driftsresultatet man ønsker på fra 3-5% i kommunen blir med forslaget budsjettert til 2,22%, og bruken av kraftinntektene blir 11,5 millioner mer enn den vedtatte handlingsreglen tilsier.
Nå skal formannskapet som økonomiutvalg behandle budsjettet i møter 8. og 22. november, der innstillingen vedtas i det andre møtet. Så blir det lagt fram til offentlig ettersyn fram til 9. desember, før kommunestyret vedtar budsjettet i sitt møte 13. desember.
– Nå får vi igjen for å ha uytsatt nødvendige beslutninger sa Høyres Runar Espeland, som den første av få som hadde kommentarer til rådmannsforslaget.
Nedenfor ser du en sammenfatning av rådmannens forslag slik det ble lagt fram for kommunestyret.