Det hører med til skjeldenheter at så mange – og så store – Altocumulus lenticularis skyer, eller Linseskyer, dekker vår tinndølske kveldshimmel. Tirsdag rett før og under solnedgangen, skjedde det imidlertid, og nærmest hvor man enn kikket, kunne man se store Linseskyer dekke himmelen. På folkemunne kalles de også UFO-skyer, fordi de ofte har form av en flyvende tallerken / UFO. Dette spesielle værfenomenet har også fått en egen, omfattende omtale på nettsidene til YR.no Klikk på denne linken for å se reportasjen: http://artikkel.yr.no/spektakulaert-vaerfenomen-gav-supervarme-1.12299021
Altocumulus lenticularis er stasjonære, linseformede skyer som dannes i middelhøyder, vanligvis rettvinklet på vindretningen. På norsk blir de derfor også kalt linseskyer. Skyene er en variant av altocumulus.
Når stabil luft strømmer over en fjellrekke, kan flere storskala-stående bølger oppstå på lesiden av fjellet. Dette er ikke alltid synlig, men hvis luften er fuktig nok kan skyer oppstå på bølgetoppene av disse stående fjellbølgene. Fordi fjellrekkene vanligvis har en uregelmessig form, og fordi vinden kan variere i forskjellige nivå, vil det ofte være forskjellig avstand (bølgelengde) mellom bølgetoppene, og skyene oppstår i et uregelmessig mønster. I visse tilfeller kan det derimot oppstå en sammenhengende rekke med lenticularis kjent som bølgeskyer. Av og til er det fuktige og tørrere lag om hverandre i luften over fjellet, og skyene kan oppstå i flere lag oppå hverandre. Disse lagdelte skyene har innimellom blitt feilaktig tatt for å være UFOer.
Skyene kan oppstå over de fleste fjell rundt om i verden, men de mest dramatiske skyene blir dannet over de store fjellkjedene som Himalaya, Andesfjella og Rocky Mountains. Det må forholdsvis kraftig vind til å for å skape disse skyene, og derfor er skyene også assosiert med kraftig vind på bakkenivå.
Alle fotoer: ©2015 Hans-Dieter Fleger