fbpx

Vil ha norsk OL med Lillehammer og Telemark og resten av Norge

Radio Rjukan10. mars 20185min
wc-jrvm-telemark2017_5efd

Kan vi få Telemark, Rjukan og telemarkskjøring inn på OL-kartet?
Lillehammer planlegger å søke vinter-OL i 2026 eller 2030, og det vil ikke være behov for å bygge nye store anlegg. Oslo, Finnmark, Vikersund, Telemark, Trondheim, Voss og Stavanger kan få øvelser, skriver VG.

– Denne planen er så god at Idrettsforbundet og norske politikere må forstå at det er noe helt annet enn alle tidligere norske forslag. Det blir såpass rimelig at jeg tror også det norske folk vil kunne samle seg om at Norge igjen kan søke om vinter-OL. Jeg kommer dessverre ikke til å delta, men jeg støtter dette prosjektet fullt ut, sier Aksel Lund Svindal, som nylig tok Norges første OL-gull i utfor.

Det er konkrete planer for en ny OL-søknad, med Lillehammer som base. Planene er utformet sammen med rådgiver og OL-veteran Gerhard Heiberg, basert på ny informasjon fra Den internasjonale olympiske komité (IOC).

– Jeg kan bekrefte at Lillehammer igjen ønsker å stå som arrangør at et nytt OL. De nye reglene til IOC gjør at vi kan tilby et lavkost-OL hvor vi tar med store deler av Norge, sier Lillehammer-ordfører Espen Granberg Johnsen.

En kostnadsanalyse skal være klar i løpet av våren. For å realisere en søknad, trenger vi støtte fra Idrettsforbundet og Stortinget. Heiberg tror 20 milliarder vil være nok til å få det til med IOC på en halvpart, med en statlig garanti på halvparten.

– Det er for tidlig å si, men jeg vil tro det holder med 20 milliarder kroner, hvor IOC, ifølge Gerhard Heiberg, vil stille med ti milliarder kroner. Det er altså behov for en statlig garanti på rundt ti milliarder kroner, men mye av det vil være private investeringer. Statens regning vil kunne bli betydelig mindre enn ti milliarder, sier ordføreren.

– Hvis kostnadsrammen blir 20 milliarder kroner, så kreves det en statlig garanti på rundt ti milliarder kroner? Spør VG.

– Ja, men mye av det som kreves av nybygg vil næringslivet stå får, bygging av deltakerlandsbyer og hoteller. Derfor vil regningen den norske staten får, bli langt under ti milliarder kroner, sier Heiberg.
– Skal vi greie å få støtte for et OL-konsept i Norge, må det legges til grunn at vi skal vise vei for å få til lavkostnads-leker. Ingen andre har bedre forutsetninger for det enn Lillehammer og Norge, hvor vi har utmerkede anlegg allerede.

– Alle så vel at det ikke var særlig OL-temperatur i Pyeongchang. Jeg reiste jo hjem før OL var over og da jeg gikk i gatene i Oslo, opplevde jeg større OL-entusiasme enn jeg opplevde i Korea. Det gledet meg og gjør meg optimistisk på muligheten for å få støtte for en ny norsk søknad. Entusiasmen er der og når Lillehammer har så gode planer for et så kostnads-nøkternt OL, da tror jeg det vil kunne skape glede og støtte i det norske folk. 10 milliarder kroner er uansett mye, men her får vi mye for pengene, sier Svindal til VG.

Hele saken i VG

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia