– Jeg setter veldig pris på at ordføreren tar initiativ, så jeg kaller ham Action-man, sa Trond Dahlen, som sammen med Stefi Dahlen satte igang en bildeserie med skrekkeksempler på det de mener er elendig byvedlikehold, lagt ut på facebookgruppa Rjukan og Tinn inn i framtida. Det var en samling med klare meldinger til ordfører og kommunalsjef Finn-Arild Bystrøm, samtidig som stemningen var gemyttlig med mye positivitet og latter.
Ekteparet Dahlen har på kort tid skapt et enormt engasjement i sosiale medier, som førte til at ordfører Bjørn Sverre S. Birkeland lørdag kveld via Radio Rjukan innkalte til spontan dialog på Birkelandsbrua søndag etter kirketid.
Det var fredag Trond Dahlen la ut den første av en bildeserie på totalt 7 under tittelen «Syt og klag», nummerert fra #1 til #7, vel vitende at enkelte vil oppfatte det slik. Her tok han i tur og orden for seg eksempler på eiendommer der vedlikehold er neglisjert; Sportsplassen, Handelshuset, Birkelandsbrua, Potetkjellertomta, Politistasjonen, Rjukanhuset og Rjukan kirke, som alle fikk enorm respons på facebookgruppa. Etter den tredje om mose, ugress og mangeårig negisjert vedlikehold på Birkelandsbrua, ringte ordføreren til Radio Rjukan, og ba folk om et møte dagen etter på nettopp Birkelandsbrua.
Ordføreren inviterte da til det han kalte Mosesøndag, og håpet dette ville være starten på noe nytt i byen, klar til å ta tak i mosen selv, men kom til en bru der det allerede var fjerna mose på vegsiden av brua etter spontandugnad lørdag kveld fra Jørgen og Eirik Sando, samt Trond og Stefi Dahlen.
Ordføreren brukte halvannen time og fikk mange meninger og forslag rundt hva som bør gjøres for å få byen pen og velstelt neste sommer. Det er ingen tvil om at villniss, buskas, mose-nedgroing og manglende vedlikehold skaper et enormt engasjement, og ordføreren lyttet og noterte.
Det manglet ikke på skrekkeksempler og områder som ble nevnt.
Bakgrunnen for Stefi Dahlens utålmodighet er at hun i april 2014 sendte en lang brevrapport til kommunen, "Velkommen til verdensarvbyen Rjukan" – allerede året før Rjukan kom på verdensarvlista.
Her tok hun i 26 bilder for seg noe av det hun mente burde gjøres før turistsesongen 2014.
Et brev hun mottok et godt svar på, men likevel mener at det tre år seinere ikke har ført at stort har skjedd.
I år har hun tatt samme fotorunden og sendt nytt brev til kommunen, og kan ikke forstå at kommunen ikke tar tak i problemene som hun mener er en skam for turistbyen Rjukan. Det siste svaret fra rådmannen gjorde at hun og mannen Trond Dahlen tar av silkehanskene, og truer med mer for å få fortgang i sakene.
– Jeg har avsluttet sesong 1 av «Syt og Klag», men skjer det ikke noe nå, så blir det ny sesong til våren, truet en lett humoristisk Dahlen, likevel uten snev av tvil om at han mente det.
Han lar seg ikke skremme av at noen mener det tenderer mot offentlig uthenging.
– Neste sommer MÅ vi har kommet lenger med å få byen til å ta seg pent ut, mener Dahlen.
Ordføreren fikk mange innspill, og noterte flittig.
– Dere setter fingeren på mange ting som vi må ta ansvaret for. Det er kommet mange gode idéer og gode innspill vi skal ta med oss. vi skal sette igang allerede i høst, sa Birkeland.
– Hovedgreia var å få ut frustrasjon og få gode innspill, og se engasjementet, og mange innspill skal vi gjøre bruk av, og alt kan ikke være gratis. Vi må sette av penger, og ting må gjøres forskriftsmessig, og endel vedlikehold kommer til å koste penger.
– Mye har vært neglisjert i lengre tid?
– Ja, det er tydelig. Og jeg lover å ta tak i dette, men klarer ikke å gjøre alt aleine, men kommunen skal ha fokus på det og organisere det, så tror jeg folk stiller opp. Noe har kommunen ansvaret for, men det er jammen mye eiendommer som er private også, sier Birkeland, og nevner et eksempel Handelshuset, der kommunen er største leietaker.
– Da må vi som leietaker presse huseier og være klar på at det ryddes opp i. Vi må organisere og strukturere det, og da blir det bra.
– Kan du love at det blir satt av mer penger til blomster også, slik at byen er blomsterfin neste sommer?
– Ja, jeg skal i alle fall gjøre det jeg kan. Jeg kan ikke love at vi har flere ansatte, men jeg lover å se på løsninger som gjør at vi kan jobbe smartere, og vi har gjort endel rundt om, men nå må vi ta et røsk i sentrum.
Det er både jeg og rådmannen enige om, sier Birkeland.
Jørgen Sando og Trond Dahlen var fort igang med å diskutere hva som kunne gjøres med utsida av Birkelandsbrua, som er like full av mose som innsiden var fram til lørdag kveld. (Bildet)
Hvilke reaksjoner har dere etter denne seansen? spør Radio Rjukan en gjeng av de fremmøtte på brua.
– Håper det beste og frykter det verste, men det er nok mange måter å organisere det på, og få folk til å snakke sammen, sier Steffi Dahlen som er glad for ordførerens engasjement,.
– Det er flott at det er tatt et initiativ, for det er begynnelsen på noen ting, og da vil løsninger komme etterhvert, sier
– Nå driver alle å skylder på hverandre. Å bruke følelsene til de ansatte i teknisk er helt feil, og det er mange gode forslag om dugnad, men det må styres sentralt, og da må kommunen ta ansvar, helt klart.
– Det er viktig på erkjenne at besøksnæring og turisme er hovedsatsingsområdet, og der veksten er størst. Det gir mange arbeidsplasser, og for at det skal være hyggelig må det være pent her, sier Løitegård.
– Folk kommer jo for å se, sier Dahlen.
– Kommunen er for sedat. Det tar for lang tid, mener Løitegaard.
– Jeg har en feriebolig i sør-Frankrike i en verna middelalderby, som har miljøpoliti som kommer i uniform som forteller at jeg må rake løv. Og så får du et kort, og beskjed om på ringe om at det er borte neste uke.
– Det må prioriteres. Det er viljen det står på. Og noen ganger synes jeg kanskje Tinn kommune har vel vondt i vilja av og til, sier Kittelsen, og får nikk og latter fra forsamlingen.
– Det må også prioritereres nok penger, sier Rune Bråthen, som har tatt ansvar for og rundt Kallekiosken.
– Det må settes av penger til blomster og for å gjøre det pent, men det er mye å hente på dugnad.
– Jeg gir meg aldri, jeg sier Stefi Dahlen, og ler.
– nå må kommunen organiserer forskjellige jobber bedre, og det må tas gode beslutninger, og så må det gjennomføres. Man må ikke bruke restmaterialer og tilfeldige løsninger, mener Dahlen.
– Og når det er satt opp må det vedlikeholdes, vannes etc. ellers er det bortkasta penger, sier Dahlen, som også tror på dugnaden.
– Jeg tror det hadde vært lurt å organisere en bypatrulje og det må investeres i traller, og litt kule fine klær. Gårdeiere kan være interessert i å kjøpe tjenester av dem for å ta seg av søppel, buskas, vanning og blomster, sier Løitegård.
– Jeg er ikke opptatt av klæra, og vil ikke ha caps, ler Dahlen, men er opptatt av at flest mulig bidrar.
– Det er ikke en riktig prioritering å prioritere det ned, her må det tas tak. dette er viktig, sier Løitegård.
– Noen må sparke både kommuneadministrasjon og ordfører på leggen. Jeg har ikke tro på at noe skjer før jeg ser det, sier Kittelsen.
Initiativtakerne til bildespetakkelet på facebook er foreløpig fornøyd.
– Stort sett har det vært positivt. Noen få har vært usaklige og et par hårsåre kommentarer, men stort sett synes jeg det har vært bra, sier Trond Dahlen.
– Jeg synes det er helt greit, og bryr meg ikke om annet enn at byen blir tatt vare på. det var veldig hyggelig med de som møtte ordføreren her, og jeg og Stefi setter veldig pris på ordførerens initiativ, og vi skal bidra, sier Trond Dahlen.
– Men jeg beklager kanskje en og annen setning der jeg var litt krass, men jeg synes det er tatt sporty opp, sier Dahlen, som tror at milde "trusler og provokasjoner" kanskje er det som må til.