Bærenes konge – kongenes bær. Å se etter og plukke fjellets gull – moltene (eller multene som det også er lov å si) i fjellet er en tradisjonsrik og kjær sensommer- og høsthobby for mange i Tinn.
Radio Rjukan har innhentet rapporter om årets moltesesong, og ting tyder på at det er et heller dårlig molteår i året.
Det er altså ikke noe "molte-år", som det heter.
Det vil tilsi at prisene øker i butikkene. En liter molte går i varehandelen for 350-400 kroner.
En av rapportene sier at det er ser bra ut med røde moltekart ett sted nærmere Vinje, mens rapportene fra flere kjente moltesteder i Tinn tilsier et dårlig til middels molteår.
Bildene vi har fått tilsendt tilsier i alle fall at det ikke er tjukt av dem der bildene er tatt i dag.
– Det er få kart og kartene er små, sier rapportene, og tradisjonen tro er det ingen som ønsker å fortelle hvor de er på molte-auk. Folk liker å ha sine hemmelige molte-myrer. I Tinn er det plent umulig å få folk til å røpe sine hemmelige moltemyrer, og av og til oppdager du en myr som er "noen annens". når du kommer for å plukke, så er det allerede for seint. Noen har vørt der før seg.
men ingen har mer rett enn andre, på grunn av den 60 år gamle norske "allemannsretten" i naturen.
FAKTA: Multe (også molte, dansk: multebær, svensk: hjortron) (Rubus chamaemorus)
er en flerårig plante som kan bli snaue 30 cm høy og har en krypende jordstamme. Multe er fylkesblomst i Finnmark. Arts-epitetet chamaemorus kommer av det greske khamai («på marken», «lavt») og latin morus, morbær. Blomstene er enkjønnete og sitter da på enten en hann- eller en hunnblomst. Fruktene er store og velsmakende, først røde og omsluttet av begerbladene, men som modne har de en vakker gul-oransje farge i flere nyanser. Multer er vanlig på myrer, men forekommer i størst mengde nordpå i landet, der den også noen steder dyrkes kommersielt. Multefrukten anvendes mest til syltetøy eller multekrem, men kan også benyttes til likør. I Norge gir Friluftslovens § 5 allmennheten en generell rett til å plukke bær i utmark. Det er likevel gjort et unntak for multe i Nordland, Troms og Finnmark. Her kan eier eller bruker av multeland nedlegge forbud mot innhøsting. Det er likevel lov til å plukke multer som spises på stedet. Alle som er bosatt i Finnmark fylke, har rett til å plukke multer på Finnmarkseiendommen. Kilde: Wikipedia |